Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 14.07.2013.
14:40
b92.net A

Amerika pravi nacionalni park na Mesecu?

Novi predlog zakona predstavljen pred američkim Kongresom trebalo bi da učini mesto sletanja Apollo misije na Mesecu Nacionalnim istorijskim parkom.

Foto: Arhiva
 

Dona Edvards iz Republikanske partije predložila je ovaj zakon u ponedeljak 8. jula Komitetu za nauku, svemir i tehnologije, kao i Komitetu za prirodne resurse.

Navodeći da je Apollo program jedan od najvećih uspeha u istoriji Amerike, predlog ističe i da je “neophodno zaštititi mesta na koja je Apollo sleteo” budući da sve više stranih država ima program istraživanja Meseca.

Predlog poziva da zakon stupi na snagu ne kasnije od godinu dana od usvajanja, kao i “ustanovljavanje jedinice” zadužene za taj Nacionalni istorijski park.

Stvaranje takvog parka proširiće zaštitu i očuvanje mesta sletanja Apollo misije i “pružiti veće priznanje ovom jedinstvenom poduhvatu u američkoj istoriji”.

“Mesta sletanja Apollo misije na Mesecu” se u predlogu zakona odnose na sva mesta koja su dotakli instrumenti i astronauti u Apollo programu između 1969. i 1972.

Predlog ističe i značaj artefakata na površini meseca povezanih sa neuspešnom Apollo 13 misijom “koja se srušila na površinu Meseca 14. aprila 1970”.

Na šta se tačno odnosi ovaj stav predloženog zakona, ne piše, ali je poznato da je Saturn IVB udario u mesec severno od Mora Poznanstva i napravio krater prečnika od oko 30 metara.

Sekretarijat unutrašnjih poslova SAD trebalo bi da bude administrator istorijskog parka i sarađivao bi sa NASA u okviru ugovora koji uređuje dužnosti i odgovornosti.

One bi obuhvatale obezbeđivanje adekvatnog pregledanja mesta na koja je sleteo Apollo, uređivanje pristupa tim mestima, uključujući i koordinaciju sa drugim zemljama koje imaju svemirske programe i obezbeđivanje tačne katalogizacije predmeta u parku (u saradnji sa direktorom Smitsonijana).

Predlog takođe poziva nadležne u Ministarstvu unutrašnjih poslova i NASA da “potvrde mesto sletanja Apollo 11 Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) za priznavanje statusa Svetske baštine” ne kasnije od jedne godine od proglašenja tih delova Meseca nacionalnim parkom.

POVEZANE VESTI

Nedelja 14.07.2013. 16:04
A gdje ce to biti negdje u Nevadi ili Teksasu...Pa vi niste normalni .koji mjesec .Ovo je samo bezpotrebno zauzelo novinski prostor i mjesto na kojem je mogla da bude vijest o nekom uspjesnom poljoprivredniku...
Ponedeljak 15.07.2013. 06:42
Još kad bi stigli do tamo...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online