Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.08.2013.
02:40
Vesti A

Propao dil sa Đirolamom od milijardu dolara

Na redu istražnih organa su još trojica bivših laburističkih ministara u Novom Južnom Velsu. Majkl Kosta, Toni Keli i Džoe Tripodi treba da se nađu u svežoj istrazi Nezavisne komisije za borbu protiv korupcije (ICAC) koja ne želi da ostavi nikakvih praznina u utvrđivanju "poslovanja" Edija Obejda, za vreme dok je iz senke kontrolisao vladu.

Edi Obejd
 

Kako je saznao "Sidnej morning herald", ICAC je već održavao tajne istrage i pretražio hiljade dokumenata. Stariji javni službenici i druge osobe potvrdile su novinama da su se istražni organi ICAC fokusirali na tri unosna najma vladinih objekata na ekskluzivnom Sirkjular Keju koji su niz godina povereni Obejdovima na korišćenje. Istraga je ulazila i u skrivene interese porodice Obejd pri firmi Australian Njater Holdings (ANjH), koja je rukovodila poslovima vrednim stotinama miliona za Sidnej voter - jedinog snabdevača grada vodom.

Ekskluzivni najam bez tendera

Objekte na Sirkjular Keju, čiji najam zanima ICAC, kontroliše Džon Abud, zet Edija Obejda. "Herald" objavljuje da je gospodin Obejd oko ovog najma lobirao više ministara. Godine 2009. Pomorska uprava NSNj, koja je legitimni vlasnik objekata, ugovorila je novi desetogodišnji najam prostora uz pristanište, dala pravo korišćenja i kompaniji Obejdovih, i opet bez javnog tendera. Nadležni ministar u to vreme bio je Džoe Tripodi, a šef Pomorske uprave Stiv Dan, šef osoblja kod Obejda kada je ovaj bio ministar ribarstva. Gospodin Dan demantuje da je išta učinio u korist gospodina Obejda, ali je priznao da je sa njim imao više sastanaka.

ICAC je od vladinih agencija zaplenio tomove materijala, a službenici su pitani da li su bili pod pritiskom da donose odluke od kojih bi Edi Obejd imao koristi.


Mimo bivšeg ministra trezora Koste, bivšeg ministra planiranja Kelija i bivšeg ministra za vodne resurse Tripodija, pod lupom će biti i neke ličnosti iz Liberalne partije, uključujući federalnog senatora Artura Sinodinosa i sakupljača partijskih fondova Nika di Đirolama (oni su u pomenutoj firmi držali više položaje).
 

Prošle nedelje, ICAC je saopštio nalaze o istorijskom skandalu u kojima je označio gospodina Obejda i njegovog sina Mozesa kao koruptivne osobe, koje su uz pomoć takođe korumpiranog bivšeg ministra rudarstva Jana Mekdonalda namestili tender novog ugljenokopa. Obejdovi su od tog "posla" napravili za sebe 30 miliona i očekivali još 100 miliona dolara.
 

Međutim, familija je bila na putu da ogromno bogatstvo stekne od namere da se privatizuje deo Sidnej votera i proda firmi Australian Njater Holdings kojom je formalno rukovodio Di Đirolamo. To bi bio dil od milijardu dolara.
 

"Sidnej morning herald" je već više godina izvanredno uspešno i pod velikim pritiscima, istraživao ove i druge afere, neke čak i pre zvaničnih vlasti. Dnevnik je lane u decembru pisao o ovom poslu, da bi mu Di Đirolamo uputio više pretnji sudom. U aprilu, nakon optužujućih dokaza o njegovim tajnim pregovorima sa Obejdovima, Di Đirolamo je naglo napustio kompaniju, prodajući svoje deonice u vrednosti od 62 miliona dolara. Prošle nedelje, novinari "Heralda" telefonirali su mu, ali nije odgovorio.

Veza Obejdovih i ANjH - tri miliona

U decembru prošle godine, gospodin Di Đirolamo poricao je u intervjuu za "Herald" da je bilo ko od Obejdovih ikad imao ikakav interes u ANjH.
- Nikad nisam bio uključen u transakcije sa Obejdovim. Nikad nisam ništa imao s Obejdovim - kazao je tada.
Naveden je da prizna da je razgovarao o kompaniji sa Edijem Obejdom seniorom, da je do 18 meseci zaposlio u kompaniji Edija Obejda juniora i da je do kraja 2010. godine primio personalni kredit od Edija juniora na iznos koji je odbio da saopšti.
Za vreme nedavnih saslušanja, sudski knjigovođa ušao je u trag tri miliona dolara povezanih sa koruptivnim poslovima Obejdovih sa ANjH.

Kompaniju je, takođe naglo, napustio Greg Skehen, advokat. On je obelodanio da je vršio dužnost direktora kompanije korišćene da sakrije interese Obejdovih u jednom od poslova sa rudnikom koje je istraživao ICAC.
 

ICAC je, saznaje sidnejski dnevnik, pokazao poseban interes za učešće u aferi bivšeg ministra za zemljište i planiranje gospodina Kelija. Takođe, zanima ih i gospodin Kosta. On je novembra 2011. imenovan za predsednika ANjH.
 

Gospodin Kosta je kazao da je apsurdno da se sugeriše kako ikakva veza postoji između nekih poteza koje je vukao kao ministar i ovog imenovanja. "Herald" ističe da oni to i ne sugerišu.
 

Dnevnik takođe saznaje da je Kostino imenovanje usledilo nakon sastanaka sa Edijem Obejdom starijim i mlađim, koji su mu predložili da preuzme funkciju. Na tom mestu, zamenio je liberala Artura Sinodinosa.
Senator Sinodinos kazao je u martu pred Federalnim parlamentom da je "šokiran i razočaran" otkrićem da je ANjH "finansijski povezana sa familijom Obejd".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online