Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 26.08.2013.
10:20
Beta A

Asad: Setite se Vijetnama, od tada gubite

Predsednik Sirije Bašar al Asad je "besmislicom" nazvao tvrdnje Zapada da je njegov režim prošle nedelje izveo hemijski napad na pobunjenike, i u intervjuu za ruski dnevnik "Izvestija" upozorio SAD da je plan za vojnu intervenciju u Siriji osuđen na "propast".

Bašar al Asad: Ne možete da štite teroriste u Čečeniji, a borite se protiv njih u Avganistanu
 

"Izjave političara u SAD i na Zapadu vređaju zdrav razum i pokazuju prezir prema mišljenju njihovih naroda", rekao je on. "To je besmislica: najpre proglašenje krivice, a zatim prikupljanje dokaza", rekao je Asad.

Državni sekretar SAD Džon Keri je u nedelju telefonirao generalnom sekretaru UN i svojim kolegama u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Kanadi i Rusiji da bi im rekao da je "veoma malo sumnje" u to da je sirijska vlast upotrebila hemijsko oružje kod Damaska u sredu, 21. avgusta.

Međutim, stručnjaci UN treba da tek danas počnu istragu na mestu navodnog hemijskog napada, dok zapadne zemlje koje razmatraju vojnu opciju, smatraju da im je Asad to odobrio prekasno, tek pošto je uništio ili sakrio dokaze.

Na osnovu izveštaja lekara, opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava (OSDH) tvrdi da je više od 300 ljudi umrlo od otrovnog gasa, među kojima desetine pobunjenika.

Sirijski predsednik je u intrevjuu za ruski list upozorio SAD protiv vojne intervencije u Siriji: "Sjedinjene Američke Države će doživeti neuspeh kao i u svim prethodnim ratovima koje su pokrenule počev od Vijetnama".

"Amerika je vodila nekoliko ratova i nikada nije postigla ciljeve zbog kojih su ti ratovi proglašeni", rekao je sirijski predsednik. "Ona nije bila u stanju da ubedi narode u pravednost tih ratova, niti da tim zemljama nametne svoju ideologiju", rekao je on.

Asad je optužio "neke zapadne lidere" od "ne znaju istoriju i ne uče lekcije". "Da li su naučili lekciju iz poslednjih 50 godina? Trebalo bi da prouče dokumentaciju svojih prethodnika koji su izgubili sve ratove počev od Vijetnama do današnjeg dana", rekao je on u aluziji na američku vladu.

"Zar oni ne shvataju da su svi ti ratovi doneli samo propast i nestabilnost na Bliskom Istoku i u drugim delovima sveta?", nastavio je sirijski predsednik.

Asad koji je rekao da se u Siriji bori "protiv terorista", takođe je upozorio Zapad da "terorizam nije karta koja se jednom odigra i onda zaboravi".

"Ne možete biti za terorizam u Siriji, a protiv terorizma u Maliju, ne može se podržavati terorizam u Čečeniji, a u Avganistanu se boriti protiv njega", rekao je on. "Niko neće uspeti da Siriju pretvari u marionetu Zapada", zaključio je Asad.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.08.2013. 11:41
Ponavlja se scenario iz Bosne... Markale 2. Prvo će da ih bombarduju, iako su šanse da su oni to uradili 50:50, pa će onda da istražuju... I nikada neće biti sigurni ko je ustvari kriv...tačnije neće priznati ko je kriv!
Ponedeljak 26.08.2013. 12:14
NAZALOST nije u pravu. Ameri su uvek dostigli ciljeve Koje su imali u planu. IRAK: NAFTA sad je nafta zapadnih kompanija VIETNAM: nikada nije ni trebao da bode bobjeden! Cilj je bio da se rat vodi sto duze da bi bankari i ratna industrija zaradile. BALKAN: Cilj je bio rasturiti zemlju i postaviti sto vise vojnih baza->uspesno AFGANISTAN: destabilizacija regiona postavljanje vojnih baza i kontrola nad svetskom produkciom heroina->uspesno!
Ponedeljak 26.08.2013. 12:24
Svaka mu cast,sve je u pravu.Amerikance koriste dzihadiste i te slicne teroriste za svoje interese.Na jedno mesto ih ubijaju a na drugo stite i naoruzavaju.Na primer "nasi" siptari su na stranu Amerike,i idu u Siriju da ginu,za pare.Za Americke interese.Zasto ne idu u Avganistanu? ili ne smeju,tamo im Amerikanci ne dozvoljavaju.Pa i tamo imaju Dzihad.Svi ti teroristi i Ameri (nekoliko mocnika) vode ratove za pare.Nadam se da ce Sirijska vojska izdrzati,kao profesionalna vojska.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online