Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 30.08.2013.
13:19
Srna A

Britanski Parlament "zgazio" Kamerona

Britanski premijer Dejvid Kameron pretrpeo je veliki udarac kada je Parlament odbacio vladin predlog o mogućoj vojnoj intervenciji protiv Sirije, uz pomoć glasova poslanika iz njegove Konzervativne stranke, piše list "Gardijan".

Britanski premijer Dejvid Kameron
 

Predlog je odbijen sa 285 glasova "protiv" i 272 "za", a u trenutku kada je predsednik skupštine čitao rezultate, jedan poslanik uzviknuo je da Kameron treba da podnese ostavku. Protiv predloga je glasalo 30 konzervativaca.

Britanija se povlači?

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn rekao je da će poraz vlade na glasanju u Parlamentu o vojnoj akciji u Siriji izazvati debatu o tome da li Britanija još želi da igra važnu ulogu u svetu. "Doći će do debate o našoj ulozi u svetu i da li Britanija želi da i dalje bude važan deo međunarodnog sistema", rekao je Ozborn za Bi-Bi-Si. Na pitanje da li će poraz u Parlamentu za premijera Dejvida Kamerona naneti štetu savezništvu Britanije sa SAD, on je rekao da su odnosi sa Vašingtonom veoma stari, duboki i odvijaju se na mnogo nivoa.

Kameron je posle nekoliko minuta rekao da će vlada poštovati odluku Parlamenta i da Britanija neće učestvovati u vojnim napadima na režim sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Menzis Kembel, bivši lider Liberalno-demokratske partije, ukazao je na značaj glasanja i rekao da se ne seća da je vlada ikada izgubila glasanje u vezi sa tako važnim pitanjem iz oblasti spoljne politike.

Dauning strit je jasno stavio do znanja da će se usprotiviti svakom pokušaju da se posle ovakvog ishoda u Parlamentu pokrene procedura za glasanje o poverenju vladi, piše "Gardijan".

U tekstu se navodi da unutar vlade postoji nezadovoljstvo zbog toga što je Kameron toliko pogrešio u proceni raspoloženja među poslanicima u Parlamentu.

Kameron je uoči glasanja predstavio dokument u kojem britanska obaveštajna komisija navodi da je "vrlo verovatno" da su Asadove snage upotrebile hemijsko oružje, kao i pravno tumačenje prema kojem postoji osnova za vojnu akciju i bez odobrenja Saveta bezbednosti UN. Filip Sends, stručnjak za međunarodno pravo, izjavio je da u dokumentu nije predstavljena "zdrava i uverljiva pravna argumentacija" u korist vojne akcije.

POVEZANE VESTI

Petak 30.08.2013. 13:41
Па и нису га баш згазили, тијесно је то било.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online