Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 31.08.2013.
19:09
Beta A

Ćerka "crvenog dželata" nasledstvo podelila žrtvama

Ćerka čuvenog čehoslovačkog komunističkog tužioca i kasnije sudije Karela Vaša, poznatog kao "crveni dželat", jer je 20 ljudi u montiranim procesima poslao u smrt, celo očevo nasledstvo podelila je u dobrotvorne svrhe organizacijama koje pomažu žrtvama i dokumentaciji zločina komunističkog režima.

Karel Vaš nije dočekao kaznu
 

"Možda je želeo da novcem koji mi je ostavio pokaže neka osećanja prema meni. Ne znam. Ali taj novac za mene ne predstavlja radost. Ne prestajem da se stidim za ono što je uradio. Ne mogu nikako da to ispravim. Prirodno je da ću upotrebiti njegov novac, onako kako on nije umeo", kazala je Vašova 63-godišnja ćerka, čije ime češki list, na njen zehtev, ne navodi.

"Raznim nevladinim organizacijama poslala je preko 16.000 evra. Ovo je prvi put posle plišane revolucije 1989. godine da se neko iz porodica komunističkih zločinaca na takav način postavi prema prošlosti", kazao je istoričar Pavel Paleček, autor dokumentarnog filma o Vašu i njegovim zločinima za koje nije odgovarao jer su zastareli.

"Birala sam institucije čiji rad poštujem, a da istovremeno na neki način budu vezane za oca. Zato što poštujem rad istoričara, odabrala sam Post Belum i Kondicio humana. Dokumentacija istorije za buduće generacije je važna", kazala je Vašova zašto je poslala novac istoričarima koji se bave zločinima komunizma.

Ona je takođe poslala deo novca organizaciji Ćerke 50-tih godina koja pomaže deci žrtava komunističkih zločina. Bavila se i mišlju, ali je odustala od toga, da novac da za spomenik žrtvi najslavnijeg montiranog suđenja koje je vodio njen otac, kvalifikovanog kao pravosudno ubistvo posle pada komunista, generalu Heliodoru Piki.

"Plašila sam se da bi taj moj gest mogli da protumače kao neosetljiv, a to nisam htela. Sin generala Pike, Milijan Pika, zna šta sam proživela sa ocem, razgovarali smo o tome", kazala je Vašova.

Karel Vaš preminuo je prošle godine, a iako je optužen za pravosudno ubistvo u montiranom suđenju generalu Piki, nije osuđen, pošto je zločin u međuvremenu zastareo.

Vašova ćerka insistira da ostane anonimna, a organizacijama je poslala novac sa učtivom molbom da ga prime, iako bi imala razumevanja i za to da neko novac "crvenog dželata" odbije. "Želim da ostanem anonimna i mislim da je to ispravno. Na pitanja medija reagujem samo u izuzetnim slučajevima zato što verujem da ovo što radim može makar simbolično da doprinese da se dokumentuju stvari koje više nikada ne smeju da se ponove", kazala je Vašova ćerka.

Subota 31.08.2013. 19:47
I danas dan ima ovakvih slucajeva gdje ih savjest ne grize,ne misleci na naslednike da ce ih savjest da grize.za primjer:cerki veliki respekt.poz.
Nedelja 01.09.2013. 01:57
A hoće li se tako ponašati nasljednici današnjih kapitalističkih zločina ??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online