Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.03.2010.
17:35
Tanjug A

Osim Ganića, nalog za hapšenje u Britaniji za još 17 ljudi

Britanske vlasti bi, u slučaju da se pojave na njihovoj teritoriji, uhapsile još 17 ljudi za koje se u nalogu za hapšenje navodi da su bili "u zaveri" s ratnim članom u Predsedništvu BiH Ejupom Ganićem, koji je uhapšen na londonskom aerodromu, prenosi danas sarajevski "Dnevni avaz".

Jedan od onih koji je na "crnoj listi": Jovan Divjak
 

Pozivajući se na taj nalog, koji je u posedu sarajevskog "Dnevnog avaza", ako se pojave na teritoriji Velike Britanije biće uhapšeni Fikret Muslimović, Zaim Backović, Jovan Divjak, Emin Švrakić, Jusuf Pušina, Dragan Vikić, Jusuf Prazina Đapić, Nusret Šišić, Mušan Kovač, Jovan Begović, Ibrahim Hodžić, Avdo Panjeta, Jusuf Kecman, Damir Dolan, Samir Čongić, Stjepan Kljuić i Hasan Efendić.


Ova imena nalaze se odmah iza imena Ganića u britanskom nalogu za hapšenje, u kojem se navodi da je Ganić bio u zaveri s tim osobama i da je između 2. i 3. maja 1992. godine u Sarajevu omogućio grubo kršenje Ženevske konvencije, tačnije ubijanje ranjenih vojnika, što je, kako navode u suprotnosti s članom 1 te konvencije.

U nalogu za hapšenje Ganića se navodi, prema saznanju sarajevskog lista, da je zločin za koji zvanični Beograd tereti Ganića počinjen "na teritoriji Srbije u Sarajevu" i da su ubijani ranjeni vojnici.

Srbija je raspisala poternicu, pored Ganića, za još 18 državljana BiH osumnjičenih za zločin nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici.


Jedna od ključnih stvari na kojoj će se advokati Ganića bazirati 9. marta na ročištu na kojem se treba odlučivati o opravdanosti i validnosti zahteva Srbije po kojem je Ganić uhapšen 1. marta na londonskom aerodromu jeste nezakonitost naloga za hapšenje, koji je 27. februara potpisao sudija Kventin Perdi, navodi sarajevski list.


Ganićevi advokati posebno će na ročištu 9. marta pokušati osporiti deo iz naloga za hapšenje iz kojeg proizlazi da je Sarajevo u Srbiji.


Dalje se navodi da je Ganićev pravni tim iskazao sumnju i zbog toga što on pre dva dana nije pušten na slobodu uz kauciju, s obrazloženjem suda da postoji bojazan da će napustiti Veliku Britaniju, a s druge strane isti sud je čekao dva dana da ga uhapsi.


Takođe, navode da je nejasno zašto Ganić nije uhapšen istog dana kada je izdat nalog za hapšenje, 27. februara, nego ga je sud pustio da dva dana boravi na slobodi i da ga uhapsi 1. marta, kada je redovnim letom krenuo nazad u Sarajevo.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online