Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 28.10.2013.
15:35
Beta A

"Obama stopirao prisluškivanje Merkelove"

Američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) prestala je da prisluškuje razgovore nemačke kancelarke Angele Merkel i visokih zvaničnika drugih zemalja, pošto je saznanja o tome dobila Bela kuća, piše danas Vol strit džurnal.

Merkelova ima dva telefona - jedan privatni i jedan šifrovan državni. Obama zna oba.
 

Predsednik SAD Barak Obama je saznanja da je NSA prisluškivala razgovore 35 visokih stranih zvaničnika dobio iz jednog internog izveštaja. Posle toga, NSA je prestala da prisluškuje razgovore stranih šefova država i vladinih zvaničnika, navodi američki list.

NSA je juče demantovala navode nemačkih medija prema kojima je direktor NSA Kit Aleksander još 2010. godine informisao Obamu da se prisluškuju razgovori Angele Merkel, ali da američki predsednik tada nije naredio da se s tom praksom prestane.

Takvu informaciju na neki način potvrdio je i list Frankfurter algemajne cajtung, koji je objavio da je Obama u telefonskom razgovoru Merkelovoj rekao da nije znao da su njeni razgovori bili prisluškivani. Prema navodoma drugih nemačkih medija, Obama je navodno rekao da bi u suprotnom odmah tražio da se prekine prisluškivanje.

U SAD sledeće nedelje idu zvaničnici nemačkih obaveštajnih službi kako bi dobili objašnjenja o navodnom prisluškivanju Angele Merkel.
 

I Španci traže objašnjenje

 

NSA je prisluškivala više od 60 miliona telefonskih poziva u Španiji između decembra 2012. i januara 2013, prenosi danas španski list Mundo.

 

Prema navodima iz dokumenata koje je tom listu dao bivši službenik NSA Edvard Snouden, američka služba "špijunirala je 60,5 miliona poziva u Španiji tokom samo jednog meseca", od cega "više od 3,5 miliona poziva samo u jednom danu - 11. decembra", piše danas Mundo.

 

NSA, navodi list, "nije beležila sadržaje razgovora, već niz telefonskih brojeva, mesta sa kojih je telefonirano, kao i određene brojeve SIM kartica i trajanje poziva".

 

Ambasador SAD u Madridu Džejms Kostos biće pozvan da španskoj vladi da objašnjenja o navodnom špijuniranju koje je NSA sprovodila u Španiji, o čemu je španska štampa pisala još u petak.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.10.2013. 15:40
Ma sve se plasim da je vise ne prisluskuju, oni su ljudi od reci i karaktera ha ha ha!!
Ponedeljak 28.10.2013. 15:38
Ma ne pricaj.....
Ponedeljak 28.10.2013. 15:40
A što mi naprića !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online