Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 16.11.2013.
07:48
RTS A

Albanija neće da bude hemijsko đubrište

Albanija je odbila zahtev SAD da se u toj zemlji uništava hemijsko oružje iz Sirije, navodeći da je loše opremljena za odlaganje hiljada tona toksičnog otpada. Odluka Albanije, inače članice NATO-a i odane saveznice SAD, znači korak nazad za rusko-američke planove da se Sirija oslobodi nervnog gasa, ocenjuje Rojters.

Protest u Tirani zbog američkog plana o uništavanju hemijskog oružja u Albaniji
 


"Nije moguće da se Albanija priključi toj operaciji", rekao je albanski premijer Edi Rama u televizijskom obraćanju, navodeći da Albanija nema dovoljno kapaciteta za tako nešto.


Prethodnih nedelja, opozicija i demonstranti na ulicama Albanije oštro su se usprotivili planu da ta zemlja bude "domaćin" za uništavanje hemijskog oružja.

I Norvežani odbili Amerikance

Ranije u petak i Norveška se oglušila o zahtev SAD da pomogne u uništavanju arsenala hemijskog oružja iz Sirije, rekavši da nije u mogućnosti da ispuni rok koji su odredile UN.


Organizacija za zabranu hemijskog oružja je, inače, nekoliko sati pre isteka roka, odobrila konačan plan uništenja sirijskog hemijskog oružja do sredine 2014. godine. Planom su obuhvaćeni detalji o načinu uništenja 1.300 tona sarina, otrovnog gasa i drugih opasnih nervnih agenasa, kao i transport do zemlje u kojoj će biti uništeno hemijsko oružje.


U tom planu, kako je ranije navedeno, neće biti navedena zemlja u kojoj će se oružje uništavati, ali SAD ima alternativu - rekao je izvor iz Organizacije u Hagu, prenosi Rojters.


Sirija se u septembru saglasila da uništi sve svoje hemijsko oružje u dogovoru kojem su posredovale Rusija i SAD. Predsednik Sirije Bašar al Asad prihvatio je plan nakon pretnji Vašingtona da će napasti Siriju, kao odgovor na upotrebu sarina koji je ovog avgusta ubio hiljade ljudi u Damasku.

POVEZANE VESTI

Subota 16.11.2013. 08:50
Ето одличне прилике за Монтенегро да се докаже на свом svijetlom путу ка НАТО чланству.
Subota 16.11.2013. 09:55
Nadam se da neće slušati Albance. Albanija treba da bude za nuklearno đubrište, jer samo je Tirana gusto naseljena (a bi da prave Veliku Albaniju) tako da je Abanija najpogodnija čak i za deponije, nuklearno i hemijsko đubrište. To treba da bude BREND Albanije. ;)
Subota 16.11.2013. 14:23
Kako su nasli Albaniju za unistavanje hemijskog oruzja,pa oni ce to dilovati po cijeloj Evropi,za svaku robu nadju kupca.To je najbolje da Amerika odveze sebi pa tamo unistava,imaju najbolju opremu i veliko prostranstvo,tako ce biti sigurni da je unisteno,oni su to i trazili pa neka i naprave.Bilo bi dobro da da pomognu i oni koji su to Siriji i prodali
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online