Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 23.11.2013.
16:07
RTS A

Kina iz vazduha brani sporna ostrva

Peking je formirao vazdušnu odbrambenu zonu oko spornih ostrva, na koja prava polažu i Japan, Južna Koreja i Tajvan. Peking najavljuje vanredne vojne mere, ako neka letelica bez obaveštavanja kineskih vlasti uleti u odbrambenu zonu. Japan, naravno, protestuje.

Japan planira da ih naseli, Kina da ih brani iz vazduha: Ostrva Senkaku (ako ste u Japanu) ili Diaoju (ako ste u Kini)
 

Kinesko ministarstvo odbrane objavilo je mapu Vazdušne odbrambene identifikacione zone u Istočnom kineskom moru, uključujući lanac spornih ostrva na koje pravo polaže i Japan.

Peking je objavio i paket propisa za tu odbrambenu zonu, naglasivši da svi avioni koji je nadleću moraju da o tome obaveste kineske vlasti, kao i da podležu vanrednim vojnim merama ukoliko se ne budu identifikovali ili ne izvrše naredbe Pekinga. Ministarstvo nije preciziralo kakve će kaznene mere primeniti, ali je navelo da ti propisi danas stupaju na snagu.

Tokio je uložio oštar protest Pekingu zbog saopštenja Kine da uspostavlja vazdušnu odbrambenu identifikacionu zonu iznad Istočnog kineskog mora. Visoki funkcioner japanskog Ministarstva spoljnih poslova Junići Ihara, koji je na čelu sektora zaduženog za Aziju i Okeaniju, protestovao je preko telefona Hanu Džićiangu, visokom zvaničniku kineske ambasade u Tokiju. Ihara je upozorio da Japan "nikad neće prihvatiti" da kineska zona obuhvata ostva Senkaku, koja kontroliše Tokio. Japanski zvaničnik je ocenio i da će takav "veoma opasan" potez Pekinga još više povećati napetost u bilateralnim odnosima.

Zamenik šefa japanske diplomatije Akitaka Saiki planira da pozove kineskog ambasadora u Tokiju Čenga Jonghuu već u ponedeljak kako bi mu preneo državni stav o tom pitanju, navela je japanska agencija Kjodo. Japan je nedavno saopštio da planira da otvori novi vebsajt radi promocije svojih potraživanja tih ostrva.

Na ta ostrva u Istočnom kineskom moru, u Japanu poznata kao Senkaku, a u Kini kao Diaoju, pravo polažu i Peking i Tokio. Prošle godine su širom Kine izbili protesti pošto je japanska Vlada kupila tri nenastanjena ostrva koja je do tada iznajmljivala od privatnog japanskog vlasnika, u čijem su posedu bila od 1972. godine.

Kina, rastuća ekonomska i vojna sila, zauzima sve čvršći stav kad je reč o njenom pomorskom pravu. Peking je u sporu sa nekoliko susednih zemalja oko ostrva u Istočnom i Južnom kineskom moru. Južna Koreja i Tajvan takođe polažu pravo na ta neplodna, nenastanjena ostrva u Istočnom kineskom moru.

POVEZANE VESTI

Subota 23.11.2013. 16:34
Tako to radi pametna zemlja.
Subota 23.11.2013. 19:03
Ozbiljna država brani i hrpu kamenja... pa bio to Japan ili Kina... A srbima je "10.000" ljudi nebitno...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online