Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 04.12.2013.
20:10
Beta A

Ko ucenjuje Ukrajinu: Rusija ili EU?

Ukrajina između čekića i nakovnja, tako eksperti definišu situaciju u kojoj se trenutno nalazi ta zemlja, čiji je predsednik Viktor Janukovič suočen sa protestima opozicije u Kijevu i drugim gradovima.

Ukrajinska policija demonstrante u Kijevu
 

Ukrajina nije prva bivša sovjetska zemlja koja je odustala od potpisivanja sporazuma o priključivanju sa EU koji podrazumeva slobodnu trgovinu. To je prethodno učinila Jermenija, prilikom nedavne posete Jerevanu predsednika Vladimira Putina.

Ukrajina između čekića i nakovnja

Jak interes Rusije za Ukrajinu je logičan, jer Putin u svakom godišnjem obraćanju naciji ukazuje da je glavni spoljnopolitički interes Rusije teritorija Zajednice nezavisnih država. Moskvi svakako ne ide na ruku da bilo koja zemlja iz bivšeg Sovjetskog Saveza uđe u EU, ili u NATO. A pred Kijevom i dalje stoji izbor – EU ili Rusija. Janukovič je odbio da potpiše sporazum sa EU, ali još ništa nije potpisao sa Moskvom. Prvi kanal ruske televizije je u jednom komentaru ocenio da Janukovič vodi politiku devojke lakog morala, po principu - ko da više. Što se tiče odnosa Moskve i Brisela, posle Samita EU o istočnom partnerstvu u Viljnusu, ruski zvaničnici se ne izjašnjavaju, a po rečima predstavnika EU u Rusiji Vigaudasa Ušackasa, oni sada preživljavaju komplikovana vremena.

Rezultat te posete je - Jermenija ulazi u carinski savez sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, plus 30 odsto popusta za ruski gas sto će ruski budžet koštati 162 miliona dolara godišnje.

EU je od Ukrajine zatražila oslobađanje opozicionarke, bivše premijerke Julije Timošenko i nudila Kijevu oko milijardu evra pomoći za privredu.

Ne zna se tačno šta je Moskva ponudila Kijevu za neulazak u EU, ali je Ukrajina do sada već imala prilike da oseti posledice ekonomske blokade Rusije za pojedine proizvode. Daljim embargom na uvoz prozivoda iz Ukrajine, iz raznoraznih razloga, najviše bi stradala preduzeća u istočnoj Ukrajini, gde predsednik Janukovič ima najveću podršku.

Za vlasti Ukrajine, pogotovu za Janukoviča, takva ekonomska slika ne izgleda ružičasto, imajući u vidu da su naredni redovni predsednički izbori planirani za proleće 2015. godine.

Eksperti smatraju da je teško da će se Janukovič sam povući pod pritiskom opozicije, koja je nezadovoljna zbog okretanja leđa EU i brutalnog obračunavanja s demonstrantima u Kijevu. Pokušaj opozicije da u Vrhovnoj radi (parlamentu) smeni vladu nije uspeo i sada je teško predvideti njene dalje korake. Tim pre što sama opozicija nije jednoglasna.

Rusija i EU i dalje se međusobno optužuju za pritiske i ucene Kijeva da krene na jednu ili drugu stranu. Zapadni političari u protestima u Kijevu podržavaju opoziciuju i pozivaju vlasti da ne koriste silu, dok Vladimir Putin direktno podržava sadašnjeg predsednika.

Pročitajte sve što smo pisali o protestima u Kijevu OVDE

POVEZANE VESTI

Sreda 04.12.2013. 20:31
Ponovo strahovit spin na delu... 100.000 ljudi (aj' da verujem stranim izveštajima) protestvuje jer je za eU, a 44 MILIONA ćuti i veruje u saradnju sa Rusijom ? kao na KiM - 8 % glasova je dovoljna "većina" da bi se "slavila pobeda" ?????? Msm - da l' to stvarno NIKO ne primećuje ili ?
Sreda 04.12.2013. 20:17
UKRAJINU opasno TRUJU EU ZLIKOVCI . Kada bi bilo pameti u ukrajinskom narodu da pogleda NAŠ PRIMER SA EU ZLIKOVCIMA BILO BI IM SVE JASNO . OVAKO BOJIM SE DA NEVLADIN OLOŠ RAZARA UKRAJINU .
Sreda 04.12.2013. 20:47
. . u vezi najnovijih vesti o Ukrajini pisao sam jednom prijatelju sledece: " Dragi Nikola, ovog trenutka su javili nemacki dusebriznici (vesti ZDF), da je ona svapska funjara Aussenminister Westerwelle doputovao u Kijev da bi se za spas Ukrajinaca sastao sa ukrajinskim opozicionarima i bokserom Klickom. Da je to vise nego samo nametljiva drskost svapskih rasistickih agresora, jasno je i bez daljnih komentara. I pored prioritetnog uvazavanja demokratije i prava, ja bi tog svapskog smrdljivka najurio pre nego je napustio Kijevski aerodrom."
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online