Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 26.12.2013.
23:06
Vestionline A

Predsedniku država preča od pedikira

Neobični predsednik Urugvaja Hose Muhika još jednom je izazvao ogromnu pažnju javnosti, ovaj put zbog svojih stopala.

Dan pošto je potpisao zakon o legalizaciji proizvodnje, prodaje i korišćenja marihuane, najsiromašniji predsednik na svetu predstavio je javnosti novog ministra ekonomije. Međutim, fotoreporterima je mnogo zanimljivija bila Muhikina obuća.

Zbog dva neočekivana poteza urugvajske vlade ova zemlja je proglašena državom godine od strane britanskog lista "Ekonomist". Iste godine Urugvaj je legalizovao gej brakove i marihuanu, a predsednik je rado potpisao oba zakona.

Predsednik Urugvaja poznat je po tome što se skromno oblači, poput čoveka sa sela, gde i živi. Ovaj put on se na konferenciji za štampu pojavio u papučama u izdanju koje ni jedan drugi državnik na svetu sebi ne bi dozvolio. Ali, Muhiku baš briga što su mu stopala ispucala, a nokti neposečeni i žuti. On je star i zauzet čovek, koji nema vremena za pedikire.

Baš zbog ovakvog svog nemarnog stava prema spoljašnjem izgledu i materijalizmu Hose Muhika je proglašen za najsiromašnijeg predsednika na svetu. Od svoje plate, koja iznosi 12.500 dolara, za sebe zadržava svega 1.250 jer je preračunao da mu više od toga ne treba i ostatk daje u humanitarne svrhe.

On i njegova supruga žive na farmi u Montevideu, a njegov najveći "udar" na državni budžet bila je kupovina stare Folksvagenove "bube" u vrednosti od 1.945 dolara. Predsedničku palatu koristi samo za sastanke i susrete s državnicima, a tokom hladnih dana u njoj borave beskućnici i njihove porodice.

Međutim, ova ekscentričnost u ličnom i predsedničkom životu ne sprečava ga da bude dobar vođa svoje zemlje. Veliki je borac protiv korupcije, koja je najniža u Južnoj Americi. Urugvaj je pod njegovom vlašću postao treći po razvijenosti na kontinentu i jedna je retkih država koje su uspele da izbegnu recesiju i zadrže pozitivnu stopu rasta.

POVEZANE VESTI

Petak 27.12.2013. 00:46
Obraz nasih politicara je gori nego njegove noge.
Petak 27.12.2013. 00:51
kamo srece da imamo takvog predsednika..ovaj covek je posten..njegova je stvar i kako se oblaci i i kakva su mu stopala...a sta vredi ovim nasim govnima..u skupim odelima?? lopovi.lazovi,,
Četvrtak 26.12.2013. 23:45
Viva Mujica! I nama bi dobro dosao jedan takav, umesto ovih ispeglanih i ufircanih.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online