Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 22.01.2014.
05:47
B. Božin - Vesti A

Giljotina na nemački način

Presuda narodnog suda je glasila smrt i još istog dana je sprovedena u delo. Bilo je to 22. februara 1943. godine, kada su brat i sestra Hans i Sofi Šol, članovi pokreta otpora Bela ruža i njihov prijatelj Kristof Probst pogubljeni na giljotini iz Štadelhajma.

Slika nedavno otkrivene giljotine iz Štadelhajma
 

Njihovi saborci Kurt Huber, Aleksander Šmorel i Vili Graf su dobili iste kazne i nekoliko meseci kasnije na isti način stradali kao protivnici nacističkog režima. Njihov greh je bio taj što su delili letke i osuđivali umiranja u Staljingradu.
 

DNK analiza

Poslednje sumnje da li su Šolovi zaista ubijeni ovom giljotinom i da li ona dolazi iz Štadelhajma uklonile bi DNK analize. Iako još nisu planirane nikakve konkretne mere u tom pravcu, Vartena pretpostavlja da će konačno biti rešena ova misterija.

Giljotina na kojoj su završili borci pokreta otpora Bela ruža, ali i na kojoj je izvršeno još 3.000 likvidacija do 1945. godine, pronađena je u minhenskom muzeju. Posle rata je ona nestala, a sada postoje indicije da je zbog svoje jezive istorije ova sprava decenijama skrivana u muzejskom depou.

Naročito u poslednjim godinama nacističkog režima smaknuće na giljotini je bilo skoro uobičajena stvar. I to ne samo u Minhenu, nego i u drugim gubilištima u Drezdenu, Štutgartu i Beču gde se po pravilu ubijalo giljotinom. U početku je jedno zvono označavalo svako smaknuće, ali su na kraju dželati odustali od ovog rituala jer "u tom slučaju zvona ne bi prestajala da zvone", napisali su Irene Štujber i Jirgen Zaruski u jednom spisu u Minhenu.
 

Brat i sestra Hans i Sofi Šol

Dugo vreme je giljotina iz Štadelhajma važila za nestalu i verovalo se da je bila bačena u Dunav. Pre godinu i po dana je Sibe Vartena kao referent za folkloristiku u bavarskom pokrajinskom muzeju krenuo tragom glasina da se zloglasna giljotina nalazi u depou.
 

Početna sumnja se učvrstila kada se istoričarka iz Kuće bavarske istorije našla u potrazi za eksponatima u bavarskom Narodnom muzeju. Uz pomoć penzionisanog istoričara u Štadelhajmu došli su do zaključka da je giljotina, koja je jednom bila izložena na postavci o Karlu Valentinu u minhenskom Gradskom muzeju, upravo ona iz Štadelhajma. Vartena je bio siguran da giljotina nije mogla da bude potopljena, jer su je ronioci već tražili u Dunavu. - Da je bila tamo, onda bi barem pronašli ostatke - zaključio je Vartena.


Nacistički dželat Johan Rajhert preradio je giljotinu kako bi uštedeo vreme za izvršenje smrtne kazne. On je skinuo dasku na kojoj su osuđeni na smrt bili privezani. Umesto toga, žrtve su stavljane direktno glavom na donji deo giljotine, a pomoćnik dželata ih je čvrsto držao.


Postoji još jedan pokazatelj da su u Regenzburgu postojale tri giljotine, ali u vreme Trećeg rajha nisu sve bile u upotrebi. Ova je bila najviše iskorišćena, što govori o tome koliko je masovnih ubistava počinjeno u Minhenu.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.01.2014. 10:49
Brizno je cuvali, znali su da ce njihovi kad-tad opet doci na vlast!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online