Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
32
Utorak 11.02.2014.
18:02
N. Jokić, B. Božin, A. Krasojević A

Rampa za strance ruši i Šengen!

Šta će sada biti? - pitali su se juče evropski i švajcarski mediji, dan posle referenduma na kome su švajcarski birači tesnom većinom podržali "ograničavanje masovne imigracije" što znači i zapošljavanja i nastanjivanja stranaca iz EU.

Švajcarci izglasali ograničavanje masovne imigracije
 

Za sada se zna da će Švajcarska morati da uvede kvote za radnu snagu iz država EU. Time će biti prekršena odrednica Šengenskog ugovora o slobodi kretanja ljudi unutar "šengenskog prostora", pa će Bern i Brisel morati ponovo, u roku od tri godine, da ispregovaraju svoje odnose.

Građani kao suvereni

Švajcarska ima specifičan politički sistem u kome se narod naziva suverenom, koji može da dovede u pitanje i obori sve odluke vlade i parlamenta. Svaki pojedinac ili grupa može da povede inicijativu za raspisivanje referenduma ukoliko sakupi više od 100.000 potpisa. Referendumski predlog prolazi i njegovo sprovođenje u delo postaje obavezno ukoliko dobije dvostruku većinu: podršku proste većine ukupnog broja glasača i podršku većine od 26 kantona. Inicijativa Narodne partije za ograničavanje (masovne imigracije) pobedila je sa samo 19.000 glasova razlike od ukupno tri miliona glasača.

Kako će zatim izgledati odnosi sa Evropskom unijom koja je glavni ekonomski partner Švajcarske? O tome za sada može samo da se nagađa. Suspendovanje šengenskog i svih bilateralnih ugovora između EU i Švajcarske moglo bi da donese negativne posledice švajcarskoj privredi u kojoj svaki drugi zaposleni dobija platu zahvaljujući izvozu.

Postoje realni izgledi da ukoliko ukine slobodu kretanja stranaca iz EU, Švajcarska neće više moći da računa na ekonomske i trgovinske beneficije koje sada ima od EU. Ostaje činjenica da je Švajcarska, zemlja bez prirodnih sirovina i izlaska na more, izgradila tradiciju umeća tihe diplomatije koja će joj i ovog puta verovatno biti od velike koristi.


Lider švajcarskih sindikata Unia Aldo Ferari ocenio je da je na referendumu pobedio strah jer se radnici boje da će im radna snaga sa istoka EU oduzeti radna mesta pristavši da radi pod lošijim uslovima i za niže plate. U toku kampanje, inicijator referenduma Narodna partija (krajnja desnica u parlamentu) insistirala je na činjenici da svake godine na švajcarsko tržište rada uđe 80.000 stranaca, iako je vlada ulazeći u Šengenski ugovor obećavala ne više od osam hiljada.

Evropska desnica likuje

Sve krajnje desne partije u Evropi koje zagovaraju propast EU pozdravile su rezultat referenduma u Švajcarskoj, aplaudirajući "lucidnosti švajcarskog naroda", kako je rekla Marin Lepen, lider francuskog Nacionalnog fronta. Šefovi diplomatija reagovali su suzdržano žaleći zbog ishoda i već juče stavili odnose sa Bernom na dnevni red sastanka u Briselu.

Rezultat švajcarskog referenduma je loša vest za Evropsku uniju, neka vrsta šamara čelnicima EU koji su, poput predsednika Evropske komisije Manuela Baroza, koji je do poslednjeg trenutka verovao u suprotan ishod glasanja.


Evropska unija sada strahuje da švajcarski primer ne utiče na javno mnjenje u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj i drugim zemljama u kojima domaće stanovništvo masovno gubi posao jer radna snaga i preduzeća sa istoka Unije dolazi na njihovu teritoriju.

Evropska unija sada će morati da položi račune: zašto je pod izgovorom ljudskih prava ukidala granice ne pripremivši uslove za takav istorijski korak? To je jedino bilo u interesu poslodavaca koji su dobili radnike-robove, kako su to pokazale brojne afere u državama EU koje su šokirale javnost. Usluga je učinjena krajnjoj desnici koja je tako dobila masovne glasove iz radničkih redova.

Ponižavajuće za sve Nemce!


"Švajcarci rizikuju raskid sa Evropom", "Glasanje s fatalnim posledicama", "Švajcarska je rekla Zaj... EU" - neki su od naslova u nemačkoj štampi povodom odluke Švajcaraca da se priklone konzervativno-populističkoj inicijativi SVP-a i makar tesnom većinom kažu "da" za ograničenje masovnog doseljavanja u zemlju. Ova odluka je, čini se, najviše pogodila Nemce jer je Švajcarska posle Amerike njihova druga omiljena iseljenička zemlja.
 

Besni i političari

Reakcije na referendum su stigle i s nemačkog političkog vrha. Ministar finansija Volfgang Šojble je izjavio da će to da "prouzrokuje mnoštvo problema za Švajcarsku", a predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je poručio da je "Švajcarska sa EU zaključila ugovore koji garantuju slobodu njihovim građanima i da je Švajcarska trebalo da se informiše o tome ukoliko želi da ograniči pristup građanima EU".

Prvo ograničenje plata menadžerima, a sada ograničavanje doseljavanja.
"Švajcarci ponovo stoje na putu interesima sopstvene privrede, a firmama prete fatalne posledice", piše dnevnik "Velt".


"Iako se zemlja po ovom pitanju prelomila napola, to je ipak uspeh protivnika masovnog doseljavanja. U Briselu i drugim evropskim prestonicama ova odluka će izazvati eksploziju", navodi minhenski "Zidojče cajtung".


"Bogate Nemce od Alis Švarcer do Ulija Henesa švajcarske banke će i dalje prihvatati oberučke. Ali, kad se radi o tome da se u evropskom kontekstu igra po zajedničkim pravilima ili pokaže solidarnost, Švajcarska ističe svoje nečlanstvo u EU i udaljenost od evropskih institucija, i kruži kao hladna planeta Pluton daleko od Sunca kroz svemir. Ta irealna politika nema budućnost", komentariše "Hanoverše algemajne cajtung".

Više samo Italijana

Trenutno u Švajcarskoj živi i radi 23,5 odsto stranaca, oko 300.000 Nemaca, koji su posle Italijana druga najveća grupa doseljenika. Kao lekari, naučnici, menadžeri i preduzetnici zarađuju veliki novac, ali i frizeri i kelneri se takođe otimaju za poslove u alpskoj državi.

"Sada znamo kako je ponižavajuće kad je neko nepoželjan u jednoj zemlji i kad se životni i profesionalni planovi grubo zaustave zbog kvota o doseljavanju", opominje "Nirnberger nahrihten".


Magazin "Fokus" je otišao najdalje i analizirao koliko je Švajcarska zapravo rasistička zemlja, navodeći slučaj američke voditeljke Opre Vinfri koju je jedna švajcarska prodavačica odbila da usluži kad je htela da kupi tašnu, misleći da ona ne može da je priušti, zatim zabranu kupanja za azilante na javnom kupalištu u kantonu Argau, ili zabranu daljeg zidanja džamija, koja je takođe izglasana na referendumu, pa do izjava švajcarske poslanice Natali Rikli, koja je bez ustezanja rekla da joj "smetaju mase Nemaca u zemlji".

Presudili ekonomski razlozi

Naš dugogodišnji društveni radnik i poznati sindikalni aktivista Zorana Jovanović u hotelu "Bern" u Bernu zajedno sa švajacarskim političarima pratio je tok referenduma.

- Pratio sam rezultate koji su pristizali iz kantona, uz prisustvo ekipe Prvog programa švajcarske televizije (SF1), koja se uključivala uživo u program s intervjuima poznatih političara-članova parlamenta, Paula Rehstajnera, koji je ujedno i predsednik Saveza švajcarskih sindikata, Korada Pardinija, člana upravnog odbora Unie i švajcarskog parlamenta kantona Bern kao i Regule Ric, koopredsednka Zelenih, a bilo je i drugih političara - priča za "Vesti" Jovanović.


- Kad su obelodanjeni konačni rezultati svi okupljeni u hotelu "Bern" bili su blago rečeno - šokirani! Opšti je zaključak da je širenje straha među glasačima učinilo svoje - dodaje Jovanović. - Ako tražimo uzroke za ovakav ishod referenduma, ne može se reći da je u pitanju tradicionalna netrpeljivost Švajcaraca prema strancima, što mnogi sada ističu u prvi plan. Presudili su pre svega ekonomski faktori. Enormni skok cena stanova uslovljen je prilivom migranata. Prosečan Švajcarac više ne može da plati kiriju, plate ne prate poskupljenje troškova života, tu je i povećanje kriminaliteta, sve tanji fondovi socijalnih osiguranja i mnogih drugih razlozi.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.02.2014. 18:17
И ја сам гласао ЗА, стварно претераше ови паразити из оне творевине "еу" ако је та "еу" толико златна зашто не траже посао у некој од њихових чланица ! Ово је паметан потез јел стварно има доста странаца, када ја као странац овде то тако сматрам шта ли тек мисле Швајцарци, а у неким местима у пограничном појасу, скоро 65% запослени у Швајцарској су из земаља "еу", ем износе новац ем стварају огромне гужве у саобраћају и то виђам сваки дан ! МАРШ У ОНУ ТВОРЕВИНУ "еу" У КОЈУ СЕ КУНЕ ЦЕО СРПСКИ ДРЖАВНИ ВРХ ЈЕЛ МИСЛЕ ДА ТАМО ПАДАЈУ ПАРЕ СА НЕБА !
Utorak 11.02.2014. 19:47
Bravo Svajcarci ! Srbi hrle u EU da bi postali prihvatiliste za islamske imigrante koji ce da nasele napustena seoska domacinstva po Srbiji. Okupacioni politicari ce od EU za svakog prihvacenog imigranta staviti par hiljada u licni dzep. Ko misli da Srbija nije primamljiva za nove islamske okupatore samo neka zna da je vrhunac civilizacije: Pritisnes dugme i imas svetlo, pokrenes cesmu i imas pijacu vodu ! Srbi nista nisu naucili od okupacije Kosmeta ! Kad im dodju avgano-somalijci u komsiluk, zaboravice i sns i sps i spo i ldp.. Nadam se da Srbi to nece prekasno ukapirati kao danas sto zale francuzi, englezi, holandjani, nemci, svajcarci itd itd
Utorak 11.02.2014. 19:33
Nema većih rasista od Švajcaraca, pogotovo istočni deo švajcarske!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online