Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 19.02.2014.
18:50
Blic A

Jezivi crteži bivšeg logoraša o zločinima u Severnoj Koreji

Izveštaj Ujedinjenih nacija, koji dokumentuje zločine protiv čovečnosti u Severnoj Koreji, praćen je jezivim crtežima načinjenim rukom čoveka koji je u tamošnjim zatvoreničkim logorima proveo šest godina.

Crteži koje je nacrtao Kim Kvang Il stižu kao potvrda, u trenutku kada istražitelji UN uslove i mučenja u severnokorejskim logorima po sistematskoj brutalnosti porede sa nacističkim zločinima.

Zatvorenici kontrolisani izgladnjivanjem

 

U zatvorskim ustanovama država je kao sredstvo kontrole i kažnjavanja koristila i namerno izgladnjivanje. Mnogi politički i obični zatvorenici su zbog njega umrli. Detaljnije o zločinima koje Severna Koreja vrši nad svojim narodom pročitajte OVDE.

Kimovi crteži praćeni su detaljima iz izveštaja. Kim je opisao mučenje poznato kao "golub", koje se odvija tako - da smo vezani da u tom položaju ostanemo dok tamničar ne zaključi da nas je dovoljno mučio. Zato vreme mučenja zavisi od toga kada će tamničar biti zadovoljan. To je golub-mučenje. Veoma čudan izraz u Koreji, a i za vas. Ruke su vezane iza leđa, a kad vas tako vežu, grudi vam iskaču napred, i u tom položaju vas muče.

Kim je pred istražnim odborom ispričao i da su morali da zamisle da postoji nekakav motoicikl, i da budemu u položaju kao da voze motocikl.

"Ili da zauzmemo položaj kao da smo avioni. Da letimo. Čovek u tom položaju ne može dugo da ostane. Mora da padne na lice. Svi u zatvoru su prolazili kroz takvo mučenje", ispričao je Kim.

Odluke, aktivnosti i propusti države i rukovodstva izazvali su smrt najmanje stotina hiljada ljudi, dok su onima koji su preživeli naneli trajnu fizičku i psihičku štetu, konstatuje se u izveštaju UN. "Zatvorenici su u zatvoreničke logore dovoženi železničkim vagonima namenjenim za prevoz stoke", piše između ostalog u izveštaju.

U jednom od delova izveštaja o kom je reč Kim objašnajva i da je morao da puzi na rukama i kolenima da bi ušao u ćeliju koju je delio sa još 40 zatvorenika, jer su ulazna vrata bila visoka samo oko 80 centimetara. Čuvari su mu rekli: "Kad dođete u ovaj zatvor, niste ljudi, vi ste kao obične životinje, i morate da puzite kao životinje".

POVEZANE VESTI

Sreda 19.02.2014. 19:04
Hmm.....biti toliko dugo u tim zatvoreničkim logorima a po ovim crtežima se vidi i da nisu imali ni odjeću ni obuću takoreći polugoli....onda odakle ovom zatvoreniju papir i olovka da to sve nacrta i kako je te sve crteže uspio sakriti od tolikih tamničara....?!
Četvrtak 20.02.2014. 09:50
Severna Koreja je mračno komunističko carstvo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online