Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 22.02.2014.
20:49
Jutarnji A

Mračne tajne Hilari Klinton

Kako se povećava verovatnoća da se Hilari Klinton kandiduje na predsedničkim izborima 2016. godine, zahuktava se rasprava o njenoj prošlosti. Još se raspreda da li bi trebalo, i koliko, tu prošlost secirati. Iako postoji slaganje da se njena nedavna politička delovanja moraju uzeti u obzir ako se kandiduje za predsednicu, sporna je temeljna rasprava o njenoj biografiji. Pitanje je: "Koliko duboko kopati?" A ima se mnogo toga iskopati.

"Za birače Bil Klinton je lukav, ali Hilari je bezobzirna", kažu istraživači javnog mnenja
 

Republikanski spin-doktori, pak, imaju samo jednu nedoumicu: da li da se bave samo '90. godinama prošlog veka, dok je Hilari bila prva dama, ili će ulaziti i u '70. i '80. Oni koji misle da bi trebalo istražiti sve, tvrde da te decenije nisu tako davna prošlost, a mogu dati dragocen uvid u ono što je Klintonova bila i možda još jeste.

Milion mlađih birača 2016. godine neće skoro ništa znati o Hilari Klinton u Beloj kući, za njih je ona samo bivša državna sekretarka. Ali, ako za sve kandidate važi isti standard, birači bi morali da znaju, na primer, za arkanzaške dane Bila i Hilari Klinton. Za skandal iz 1978. godine, kad je Bil bio državni tužilac, pa guverner države Arkanzas, a Hilari uz pomoć prijatelja koji su joj davali insajderske informacije, ulagala sitan novac u rizične poslove poput akcija na stočnoj berzi i izlazila i sa 10.000% profita, što je objasnila kao ulagačku darovitost.

Već je jednom preživela seciranje biografiije: Legendarno beskrupulozna Hilari

Njena advokatska prošlost takođe je šarena, federalno tužilaštvo svojevremeno je istraživalo račune njene kancelarije u sklopu istrage o aferi "Vajtvoter", nezakonitim kreditima koje je Bil Klinton kao guverner isposlovao za svoje poslovne partnere u građevinskim projektima, u kojima je bio prikriveni partner. Hilari je dve godine skrivala dokumente, da bi na kraju tvrdila da su sve vreme bili dostupni u dokumentaciji u Beloj kući.

Hilari je bila optuživana i za čistku u kancelariji za putovanja Bele kuće 1993. godine kako bi unosan angažman dobio porodični prijatelj Klintonovih, a nekoliko godina kasnije istražitelji u toj aferi zaključili su da je "pod zakletvom svedočila... činjenično netačno". Narodski rečeno - lagala je.

Konačno, mediji i politički protivnici mogli bi da Klintonovu podsete i na aferu Levinski iz 1998. godine, u kojoj je prva dama igrala dvostruku ulogu, prevarene supruge i stratega i portparola orkestrirane operacije blaćenja nezavisnog tužioca Keneta Stara. Istupe svih važnih i nevažnih grupa protivnika Klintona ona je navodila kao dokaz "zavere". Termin "široka desničarska zavera" skovala je upravo Hilari, a u Vašingtonu su uvereni da svoj ostanak na vlasti može da zahvali svojoj maestralnoj veštini.

Hilari je već preživela jedno prežvakavanje svoje biografije i to kada se 2000. kandidovala za senatorku Njujorka. Može se očekivati da će ga preživeti i sada ako se kandiduje za predsednicu. Ali, birači moraju da znaju koga biraju. Naročito ako je reč o političarki čije su energija, samouverenost, upornost i arogancija legendarni.

POVEZANE VESTI

Subota 22.02.2014. 20:53
Prava VESTICA .
Subota 22.02.2014. 22:47
Au, opet ova vjestica na udarnoj strani...necu moci nocas spavati...kad je vidim muka mi satima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online