Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
27
Nedelja 23.02.2014.
15:08
Srna A

Lazanski: U Ukrajini klasičan puč

Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski izjavio je da je u Ukrajini izveden klasičan puč time što je predsedik parlamenta preuzeo predsednička ovlašćenja i ocenio da ova država ide ka regionalizaciji.

Lazanski je naveo da je reč o klasičnom puču, jer se predsednik bira na izborima, a ne u parlamentu.

"Ako krenu da vanustavno rešavaju stvari, onda očekujem da sledeći potez bude da Krim i još neke oblasti na jugu proglase neku vrstu autonomije, pa čak možda i otcepljenje od Ukrajine", rekao je Lazanski.

Jedan od tajkuna u Ukrajini: Vitalij Kličko
 

On je podsetio da je Ukrajina podeljena po oblastima i da je Krim autonomna republika u okviru Ukrajine, koja je do 1955. godine bila deo Rusije i tada je Nikita Hruščov dao Ukrajini. Lazanski je ocenio da Zapad gubi bilo kakav kredibilitet u odnosu sa Rusijom kada je u pitanju Ukrajina, jer opozicija nije ispoštovala dogovor koji je postignut sa zapadnim mentorima - ministrima spoljnih poslova Poljske, Francuske i Nemačke.

On je ukazao da se postavlja i pitanje ekonomske stabilnosti zemlje, jer je ukrajinska privreda u haosu.

Pročitajte još:

* Julija Timošenko: Diktatura je pala, kandidujem se za predsednika
* "Ovo je državni udar, ne dam ostavku"
* Mig sa zapada za rušenje Ukrajine: Šta košta, neka košta!

* "Anonimusi": Zapad finansira i kontroliše Klička

"Pošto Moskva sada sigurno neće dalje pumpati i kupovati obveznice Ukrajine i davati im gotov novac, pitanje je da li EU može da sad `utrči` sa dve, pet ili 10 milijardi, ili koliko Ukrajini sada hitno treba, da pomogne njenu privredu", rekao je Lazanski.

On je ocenio da je ono što se dogodilo u Kijevu deo pobune siromašnih, s obzirom da je reč o državi u kojoj je korupcija način života, ali i dwo onih koji su tražili politički zaokret.

Lazanski je rekao da je "Viktor Janukovič supermilijarder, kao i njegov sin koji je reketirao ostale tajkune", ali da su tajkuni i svi ostali - od Vitalija Klička do Julije Timošenko.

Prema njegovim rečima, u Ukrajini 20 ljudi drži 90 odsto ukrajinske privrede. On smatra da je građanski rat u Ukrajini moguć samo u situaciji ako dođe do podele regiona na one koji su za Rusiju i one koji su za Zapad, te ukoliko regioni na jugu proglase potpunu samostalnosti, poput Abhazije i Južne Osetije.

Lazanski je rekao da ne veruje da bi u tom slučaju "Rusi sedeli skrštenih ruku".

"Za Ruse je pitanje šta će se desiti, ukoliko ukrajinska vlast ili njeni saveznici, budu išli ka EU. Onda se postavlja pitanje ruske baze u Sevastopolju, koju su unajmili na 99 godina. U tom kontekstu Rusi mogu da zaključe: 'Dosta više sa tim Ukrajincima', jer njima je već pun kufer Ukrajine, koja već 23 godine svoj novi identitet gradi na rusofobskom stavu", rekao je Lazanski.

On je naveo da je Rusija u protekle 22 godine dala oko 90 milijardi evra pomoći ukrajinskoj privredi.

"Oni im ne plaćaju ni za gas, ni za naftu i verovatno su Rusi zaključili da ih jednostavno otkače sa grbače, pri čemu će nastojati da zadrže Krim pod kontrolom zbog svoje flote i geostrateškog položaja na Crnom moru", ocenio je Lazanski.

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.02.2014. 15:28
Prolupo si Miroslave...vreme te je pregazilo.Gradjanski rat je u Ukrajini neizbezan.To je ono sto sigurno predstoji.Nije samo Krim u pitanju...u pitanju je najmanje pola Ukrajine. http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Glasine-i-podele-cepaju-Ukrajinu.lt.html
Nedelja 23.02.2014. 17:25
Nije lako proterati 8 miliona ljudi, pogotovu ako se uzme da su oni toliko nadomak matice. Inače, Rusi su oduvek bili osetljivi na pitanje Krima, više je ratova, sa ogoromnim gubicima vođeno za Krim. I Rusija, ako oseti da je njeno stanovništvo tu ugroženo ima legitimno pravo da brani delove Ukrajine gde preovlađuje rusko stanovništvo. Pa, u južnoj Ukrajini i na Krimu ništa skoro nije ni posojalo dok knez Potempkin nije, za vreme Katarine Velike, izgradio i naselio. Za razliku od nas, Rusi, kao i svi veliki narodi, nemaju kratko pamćenje.
Nedelja 23.02.2014. 15:16
Jedini nacin da Krim ostane u ruskim rukama je podjela Ukrajine na istocnu I zapadnu. Dolaskom antiruske opozicije na vlast u Ukrajini Rusi su izgubili svoje pozicije I prijeti im totalni izgon iz Ukrajine a u Krimske baze ce se useliti NATO fashisti. Sada je Kasno I Rusi su u dosta nepovoljnijem polozaju nego sto su bili dok je Janukovic bio na vlasti. Nazalost sa ovakvom politikom Rusija je na putu gubitnika i slijedece sto cemo gledati je revolucija u Bjelorusiji a onda potpuno opkoljavanje Rusije i njen konacan slom. Ako se cudo ne desi i Putin ne sidej sa gimansiticarke i baci se na rjesavanje problema biti ili ne biti za Rusiju ovaj scenario je tako lako moguce sprovesti u djelo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online