Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Sreda 12.03.2014.
11:24
Telegraf A

Kinezi mogu da traže Sibir, kao Rusi Krim

Postoji staro rusko strahovanje da će ogromna masa Kineza jednoga dana pohrliti na njihov istok i okupirati ga pukom silinom svoga mnoštva. Da Kremlj nije potpuno načisto oko toga šta da misli, dokazuje i odluka od pre nekoliko godina da se dva nova nosača helikoptera klase Mistral stave u službu Pacifičke flote.

Ruski Sibir pust, a sa druge strane granicenakrcano Kinezima koji samo čekaju
 

To što je Kina stidljivo podržala Moskvu u krimskoj krizi, to što su deo Šangajske organizacije za saradnju (takozvani Šangajski pakt), to što su deo BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika), sve to ništa na kraju krajeva ne znači: Vladivostok je od Moskve udaljen koliko i Njujork od Berlina, a od Pekinga…

Sa jedne strane u ruskom Dalekoistočnom federalnom distriktu živi šest miliona ljudi, u Sibirskom federalnom distriktu 20, a sa zbijene kineske strane granice 111 miliona. Rusi u pozadini imaju još samo 115 miliona, dok Kinezi imaju 1,3 milijarde.

Treba imati i u vidu da su ruske regije severno od reke Amur i istočno od kineskih provincija Đilin i Hejlungđang skoro 200 godina smatrane kineskim teritorijama po Nerčinskom sporazumu, pre nego što su Rusi 1860. prekršili dogovor i anektirali ih. Kao da sve to nije dovoljno, mnoge od etničkih republika u sastavu RF, a koje bi mogle da slede put Krima nalaze se upravo u ova dva distrikta.

Ukratko, Rusija sa jedne strane ima ogromno prostranstvo, ali ne i ljude na njemu, dok na drugoj strani granice Kina ima višak stanovništva na jako maloj površini. Premda to samo po sebi ne mora ništa da znači, sirovinama bogata ruska severna Azija preduzimljivim i uvek na pokret spremnim Kinezima nudi obilje privrednih mogućnosti, zbog čega ogroman broj njih, što legalno što nelegalno, već naseljava ove krajeve Ruske Federacije.

Procena iz 2009. godine je bila da ih ima oko pola miliona, ali sada je ta cifra svakako višestruko veća. Kinezi su u ruski Daleki Istok i Sibir 2010. godine investirali tri milijarde dolara, što je tri puta više nego što su sami Rusi uložili u svoje sopstvene regione. Sa jedne strane granice, ruske, sve je u stanju raspadanja, dok sa druge strane niču gradovi koji noću blješte. Neki Rusi ih zovu potemkinova sela, ali ako i jesu onda Kinezi njima šalju više nego jasnu poruku.

Trgovinska razmena između ove dve zemlje ide na preko 70 milijardi dolara godišnje. Rusi uglavnom kupuju jeftine proizvode, a prodaju sirovine poput nafte, gasa, metala, uglja i drveta. Tradicionalno veliki ruski izvoz oružja Kini jenjava u poslednje vreme pošto Peking razvija svoje sofisticirano naoružanje, ali kopira i rusko. Primera radi, Su-27 Kinezi proizvode kao J-11, a Su-33 kao J-15, zbog čega su Rusi ogorčeni.

Veliko je pitanje u kom će se pravcu razvijati veze između dva giganta, ali nijedan scenario nije nemoguć. Možda će biti veliki saveznici, a možda Kinezi samo čekaju povoljan trenutak da promene stranu. Ponajviše zbog toga što su Kini ekonomske i bezbednosne veze sa SAD i Evropom važnije nego one sa Rusijom, jer gro njihovog izvoza ide na Zapad; ako budu mogli besplatno da uzmu ono što im Rusi danas skupo prodaju, pitanje je koliko će ovaj savez trajati.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.03.2014. 11:30
..." Su-27 Kinezi proizvode kao J-11, a Su-33 kao J-15, zbog čega su Rusi ogorčeni." Kakve gluposti. Kinezi u zadnjih 25-30 godina kupuju legalno licence za oruzje od Rusa i proizvode svoje varijante.
Sreda 12.03.2014. 11:57
"Kinezi mogu da traže Sibir, kao Rusi Krim" NIKAD GLUPLJI I BESMISLENIJI TEKST U ZIVOTU NISAM PROCITAO OD OVOG. Kinezi su pre dvije hiljade i nesto godina napravili kineski zid 8000 kilometara da se zastite od zapadnih divljaka. Oni nikad nemaju pretenzije za tudjom teritorijom, pogotovu ne za ruskim Sibirom.
Sreda 12.03.2014. 15:15
A zašto ne analizirate izjave vojnih ministara Kine, koji govore: "Mi znamo da nam je rat sa SAD neizbježan jednoga dana i zato se pripremamo!" A zašto niko ne postavi logičko pitanje: DA LI ĆE KINA OBRTATI STRANU PROTIV RUSIJE SA ZAPADOM, KAD JOJ JE LAKO SKAPIRATI DA ĆE ONA SLJEDEĆA BITI NA REDU I DA BI GORE PROŠLA IZ RASISTIČKIH RAZLOGA. Sama Kina ima svojih separatista, tako da ako bi krenula u neku ekspanziju to će biti povoljno po separatiste. "Prvo skoči pa reci 'Hop!"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online