Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.03.2014.
10:21 >> 12:52h
Beta A

Erdogan blokirao Turcima Tviter

Turska je noćas blokirala pristup društvenoj mreži Tviter, nekoliko sati pošto je to najavio premijer te zemlje Redžep Tajip Erdogan. Erdogan je ranije već pretio da će zabraniti Jutjub i Fejsbuk, ali je predsednik Abdulah Gul pre nedelju dana odbacio tu mogućnost.

Erdogan pokušava da građanima zatvori usta
 

Erdogan je zapretio da će blokirati Tviter zato što su na društvenim mrežama objavljeni njegovi prisluškivani telefonski razgovora koji ukazuju da bi mogao da bude direktno umešan u skandal o korupciji.

"Ukinućemo Tviter. Baš me briga šta će da kaže međunarodna zajednica", izjavio je Erdogan sinoć pred više hiljada svojih pristalica na predizbornom skupu uoči lokalnih izbora 30 marta.

Predsednik na Tviteru osudio premijera

Turski predsednik Abdulah Gul na svom Tviter nalogu osudio je blokadu te društvene mreže. Veštiji korisnici interneta uspeli su da zaobiđu zabranu i objavljuju komentare na toj mreži, kritikujući ovu odluku premijera, a među njima je bio i predsednik Gul.

"Ne možemo da podržimo potpunu blokadu društvenih mreža. Nadam se da ova situacija neće trajati dugo", napisao je Gul. Šef države je rekao da se blokada može primeniti samo na sajtove čiji rad je predmet sudskih istraga.

Vest da je Tviter blokiran nije zvanično potvrđena u Ankari, ali na vebsajtu Turske uprave za telekomunikacije objavljen su četiri pravne odluke vezane za "twitter.com", među kojima se navodi i mera zaštite na osnovu odluke državnog tužioca Istanbula.

Sa svoje strane korisnici Tvitera daju uputstva kako da se zaobiđe blokada preko tekst servisa mobilne telefonske mreže.

Tokom protekle tri nedelje internetom je kružilo nekoliko tonskih snimaka razgovora u kojima su navodno učestvovali Erdogan, njegovi pomoćnici ili poslovni ljudi. Jedan razgovor je bio navodno i između njega i njegovog sina.

Erdogan je prvo rekao da su snimci montirani, a kasnije je priznao da su neki od njih pravi, što je izazvalo bes opozicije i demonstranata u velikim gradovima, koji traže njegovu ostavku.

Erdogan optužuje svoje bivše saveznike iz islamističkog pokreta muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, da stoje iza istraga usmerenih protiv njegovih bliskih saradnika s ciljem da ga uzdrmaju uoči lokalnih izbora 30. marta i predsedničkih izbora u avgustu. Fetulah Gulen, sveštenik koji živi u SAD veoma je uticajan u turskoj policiji i pravosuđu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online