Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 15.04.2014.
12:52
B92 A

Kinezi prave grad veći od Urugvaja

Spajanjem Pekinga, Tiandžina i delova pokrajine Hebei, u Kini će nastati megalopolis koji će imati površinu veću od Urugvaja i više stanovnika od Nemačke.

Kina se nada da će tako vratiti "čist" vazduh u Peking
 

Glavni ekonomski planer najmnogoljudnije države na svetu sačinio je nacrt strategije za stvaranje takozvanog "ekonomskog kruga", u čijem bi se sedištu nalazila prestonica Peking, a koji bi obuhvatio i grad Tiandžin, kao i delove pokrajine Hebei, čime bi bio stvoren najveći megalopolis na svetu.

Kineski zvaničnici veruju da bi integracija ove tri oblasti u jednu celinu, rasteretila saobraćajne gužve, smanjila zagađenje, kao i prenaseljenost usled priliva radne snage, sa čime Peking trenutno pokušava da izađe na kraj.

Prošlog meseca su se pojavile najave da bi pojedine institucije mogle da budu preseljene iz Pekinga u Baoding, grad u provinciji Hebei. Pored toga, postoje planovi za jačanje saobraćajnih veza Pekinga i obližnjih naselja, kako bi se više ljudi odlučilo za život van grada, što bi trebalo da smanji zagađenost vazduha u prestonici.

Krajnji efekat bilo bi stvaranje jednog od najvećih regiona u ovoj zemlji, koji već kolokvijalno nazivaju "Džing-Džin-Dži" – kombinacija delova reči Peking (Beijing), Tiandžin (Tianjin) i Hebei, koji se često obeležacva slovom "dži" (ji).

Hebei je dvanaesta provincija po površini u Kini, a kada bi mu se priključili Peking i Tiandžin, ukupna površina novonastalog regiona iznosila bi 216.000 kvadratnih kilometara, što je veće nego površina Urugvaja. Region Džing-Džin-Dži proizvodio bi skoro 11 odsto kineskog BDP-a, a u ovom regionu u nastajanju već danas živi više od 100 miliona ljudi, što je više nego u Nemačkoj ili Vijetnamu.

Ipak, postoje i sumnje da bi ovaj projekat mogao da poboljša uslove života u samom Pekingu. Pokrajina Hebei je siromašan region, poznat po proizvodnji čelika, i malo je verovatno da će privući radnike iz Pekinga. Neki gradovi poput Janidžije već danas funkcionišu kao predgrađa Pekinga, a većina stanovnika tog mesta radi u prestonici, što baš i ne doprinosi rasterećenju saobraćaja.

Na kraju krajeva, takozvani "ekonomski krug" je manje-više samo veća verzija Pekinga, koji se već danas raširio izvan šest koncentričnih krugova svojih saobraćajnih obilaznica, dok kineske vlasti najavljuju izgradnju još jednog prstena kako bi se prestonica povezala sa pokrajinom Hebei.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.04.2014. 14:39
Cao Li svaki dan ustaje u pet do pet i odlazi na posao usput pusi usput kaslje i usput dise pekinski smog Cao Li svaki dan napravi lokomotivu on je ta teska industrija on je taj fundament i usput dise pekinski smog ("Cisti zrak", Kabare, kineska verzija)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online