Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 24.04.2014.
08:43
B. Božin - Vesti A

Hoće li se Obama izviniti Merkelovoj?

Nemačka kancelarka Angela Merkel početkom maja putuje u Vašington, a domaća štampa već sada ocenjuje njenu posetu kao "najdelikatniju u ovoj godini", imajući u vidu vruće političke teme koje će se neizostavno naći na dnevnom redu. Rusija, Ukrajina, preteća konfrontacija svetskih sila - samo su neke od njih, a ono što posebno interesuje Nemce je: Hoće li se najmoćniji čovek sveta izviniti za dugogodišnje špijuniranje mobilnog telefona Angele Merkel?

Poseta Americi prilika da se razjasne odnosi: Angela Merkel i Barak Obama
 

Koje konsekvence snosi američka tajna služba NSA zbog afere prisluškivanja? I, šta će biti sa Edvardom Snoudenom?

Kada je ovaj bivši službenik američke NSA, koji se nalazi u moskovskom azilu, prošle jeseni obelodanio da su Amerikanci godinama prisluškivali savezničke građane, političare, pa i samu kancelarku, poslovično hladnokrvna Merkelova je iznervirano odreagovala: "Špijuniranje među prijateljima - to nikako ne ide!"


U međuvremenu je šefica nemačke vlade spustila ton i više puta ponovila da planirani transatlanski trgovinski sporazum ne sme da trpi, jer nemačke firme će ovim ugovorom naročito da profitiraju. Umesto nje su ulogu kritičara SAD preuzele njene partijske kolege i socijaldemokrati kao koalicioni partneri. Njihov lider, Zigmar Gabrijel, nedavno je prozvao Amerikance zbog izdaje slobode mišljenja, a ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je izjavio da se "SAD ponašaju bez mere" i izrazio sumnju u uspeh kancelarkinog puta za dve nedelje.

Spas u hladnom ratu

Ventil za trenutne nemačko-američke odnose bi mogao da bude stari mehanizam hladnog rata, za koji se verovalo da je davno prevaziđen. U svetlu aktuelnih dešavanja i političkih kriza, on ponovo povezuje Zapad u jedan front, koji se suprotstavlja ostatku sveta, zaključuje nemačka štampa.

U političkoj javnosti se ne računa sa brzim rešenjem NSA afere, već pre sa okvirima ponašanja koji bi mogli da se donesu do leta, a kojima bi se obuhvatila buduća saradnja na raznim političkim poljima.


Paralelne aktivnosti na potpisivanju sporazuma između nemačke tajne službe i NSA su u toku, a Berlin još uvek čeka na američku reakciju nakon što je predlog poslat u Vašington.


Obama bi najviše voleo da od Merkelove čuje poruku "Mi smo partneri", ali ona teško da će mu učiniti tu uslugu, iako su u antiterorističkoj borbi nemačke službe veoma upućene na informacije NSA, piše ovdašnja štampa.


Neće biti zaobiđen ni neizbežni Snouden, za šta se brinu naročito partije Levih i Zelenih, koje žele da on svedoči u Nemačkoj. Jedva da prođe jedna nedelja u kojoj opozicija ne zahteva od Merkelove da se više angažuje po tom pitanju. U koaliciji se, nasuprot tome, strahuje da bi dolazak Snoudena u Nemačku dodatno pogoršao ionako zategnute odnose.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.04.2014. 08:53
Sastanak na vrhu, ali poniznih i najvernijih slugana bankstera, vladara u senci. Izmenice iskustva kako peru prljavi ves svojih gospodara i zaglupljuju masu robova koja rmba za gospodare.
Četvrtak 24.04.2014. 08:59
Можда би могли једни другима да уведу неке санкције или слично... Ових дана свакако само брабоњају о санкцијама, па ево је прилика.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online