Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.04.2014.
18:22
Beta A

Dodatne sankcije EU prema Rusiji

EU je danas odlučila da još petnaestorici ruskih uticajnih ličnosti uvede zabranu izdavanja viza i zamrzavanja sredstava u evropskim bankama, s obrazloženjem da postoji ruska pretnja ukrajinskom teritorijalnom integritetu i da vlasti u Moskvi nisu preduzele korake ka smanjivanju napetosti u Ukrajini.

Povećava se spisak Rusa kojima je EU uvela sankcije
 

Imena Rusa na koje će biti primenjene sankcije će biti naknadno objavljena pošto Savet ministara EU političku odluku predstavnika 28 članica i formalno usvoji.

EU je prethodno takve sankcije već zavela protiv 33 ruskih ličnosti i lica sa Krima.

Ove dodatne sankcije Rusiji su donete u skladu s dogovorom prošlog petka EU, SAD, Japana i Kanade u okviru Grupe 7 uticajnih zemalja, koje su ocenile da Rusija nije preduzela opipljive mere da sprovede Ženevski dogovor o smanjivanju napetosti u Ukrajini i da je nastavila da zaoštrava napetost zabrinjavajućim porukama i pretećim vojnim manevrima uz granice Ukrajine.

EU je istovremeno potpisala s Ukrajinom protokol o dodeli milijardu evra kredita za hitne potrebe vlastima u Kijevu, ali je dodelu ovih sredstava uslovila sklapanjem sporazuma Ukrajine s MMF o merama budžetske štednje i drugih korenitih kresanja troškova, kao i bitke protiv korupcije, reformi poreskog i finansijskog sistema i sektora energije.

EU je Ukrajini već odobrila i makrofinansijsku pomoć od 610 miliona evra.

Evropska komisija je istovremeno saopštila da stručna tela EU rade na pripremama ekonomskih sankcija Rusiji ako bi se zaoštrena situacija na istoku Ukrajine dalje pogoršala.

SAD traže da od EU da već sad primene bar delom i ekonomsku odmazdu ruskim kompanijama i bankama, ali su evropska dvadesetosmorica oko toga podeljeni i zasad preovladava ocena da još postoje izgledi da se ukrajinska kriza reši političkim putem i pregovorima, uz punu primenu Ženevskog dogovora Ukrajine, Rusije, EU i SAD.

Nemačka, Italija, Francuska i još neke članice EU misle da bi, u sadašnjim okolnostima, uvođenje ekonomskih sankcija Rusiji samo dovela do nepredvidive šire krize i nanelo ogromnu štetu evropskoj privredi.

Evropska unija s Rusijom ima trgovinsku razmenu od 360 milijardi evra, dok SAD iz Rusije uvoze proizvoda u vrednosti od 18 milijardi evra, a izvoze robu vrednu osam milijardi evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online