Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 30.04.2014.
13:53
Srna A

Počeo "rat" Rusije i SAD za azijsko tržište

Azijsko-pacifička regija postaje novo poprište političkog i ekonomskog sudara SAD i Rusije. Moskva nastoji da ojača veze sa velikim azijskim silama, dok Vašington pokušava da zadrži globalnu dominaciju i izoluje Rusiju, navode politički analitičari.

Foto: Ilustracija
 

U skladu sa najavljenim zaokretom ruske politike i ekonomije od Evrope prema Aziji, posle krize u Ukrajini i sankcija koje joj Zapad uvodi, Rusija je već poslala primamljive poslovne ponude zemljama te regije - pre svega Kini i Japanu.

Japan se već našao u nezgodnoj situaciji, jer je dobio odlične biznis ponude iz Moskve, ali su SAD odmah pojačale pritisak na Tokio. Politički analitičari ocenjuju da će Tokio morati da se snađe, jer se našao između Amerike, koja mu garantuje bezbednost, i Rusije koja šalje primamljive ugovore.

Moskva nudi Tokiju i jeftinije energetske resurse kroz zajedničke investiciione projekte na ruskom dalekom istoku. Šta više, Japan i Rusija već su dogovorile neke isplative poslove u oblasti energetike.

Rusija pojačava veze i sa Kinom. Vladimir Putin uskoro putuje u Peking gde će potpisati međudržavni ugovor o dugoročnoj isporuci ruskoga plina toj zemlji.

Kina je od prošle godine postala najveći uvoznik ruske nafte, pretekavši čak i Nemačku.

Rešeno: Rusija će naoružati Kurilska ostrva

Intenzivirani su poslovni kontakti ruskih državnih kompanija iz sfere atomske energije, hidroenergije i izvoza naoružanja sa indijskim firmama. Rusi računaju i na intenzivniju saradnju sa Singapurom i Malezijom te na produbljavanje saradnje s Južnom Korejom, koju Rusija, takođe, snabdijeva energentima.

SAD su svesne ruskog uticaja u tom regionu i geografskeog položaja Rusije i nastoje da, koliko toliko, spreče ulazak Moskve u veće projekte. Američki predsednik Barak Obama nedavno je posetio Japan i Maleziju, za koje veruje da će slediti američke mere izolacije Rusije.

U međuvremenu, EU izlazi iz prve zone interesa velikih svetskih igrača - ocenjuju analitičari. Problem EU jeste činjenica da nema svoj jedistveni politički identitet.

Unija je u bezbednosnom smislu veoma zavisna od SAD, što joj onemogućava pozicioniranje na svetskoj geopolitičkoj sceni.

Analitičari kao primer nefukcionalnosti EU navode činjenicu da zemlje koje su stvarale Uniju, poput Francuske, Nemačke ili Britanije, nikada neće podrediti vlastite interese opštim. EU nikada neće imati jedno mesto u Savetu bezbednosti UN - jer je nezamislivo da se Pariz i London odreknu svojih stolica u tom telu i ponude ih Briselu. Zato će EU u ekonomskim smislu sve više zaostajati za vodećim globalnim igračima.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.04.2014. 14:04
Koliko se ja razumem RUSIJA ĆE TEK POKAZATI SVU SVOJU MOĆ . Naravno UVEK BEZ BOMBI I ISPALJENOG METKA . Za razliku od EU I NATO ZLIKOVACA koji BOMBAMA "OSVAJAJU" SVET RUSIJA DOMINIRA SA PRIRODNIM IZVORIMA NAFTE GASA I KO ZNA ČEGA JOŠ U TAKO OGROMNOJ ZEMLJI .
Sreda 30.04.2014. 14:19
Samo što propade EVROPA a mi po svaku cenu ulazimo. Volimo da budemo tamo gde je propadanje neminovno.Eropa će za 10god biti ona ona rupa na tepihu koju su nama rezervisali Evropa je potrošila snvoje resurse sem FAŠIZMA ali ovo nije više 1940 i 1950 kada je svet bijo samo EVROPA .
Sreda 30.04.2014. 21:46
не разумем наслов,Кина и Индија пришле уз Русију,ко још има у тој Азији
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online