Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 06.05.2014.
12:05
Srna A

Kina prihvata da je Krim Rusija

Najavljeni rusko-kineski projekat na Krimu pokazuje da Peking de-fakto priznaje da je Krim u sastavu Rusije i da razume suštinu onoga što se desilo u Ukrajini, navode ruski mediji.

Saradnja Rusije i Kine na Krimu: Dmitrij Medvedev i Ke Cijang
 

Direktor Instituta za politička i socijalna istraživanja Crnomorsko-Kaspijskog regiona Vladimir Zaharov ističe mogućnost učešća Kine u novom projektu - reč je o izgradnji saobraćajnog prelaza preko Kerčenskog moreuza, koji spaja Krasnodarsku pokrajinu i Krim.

Krajem aprila Moskva je prvi put zvanično potvrdila početak saradnje sa kineskim partnerima u podizanju dubokovodne luke na Krimu. A 5. maja saznalo se o nameri strana da potpišu memorandum o novom infrastrukturnom projektu tokom posete predsednika Vladimira Putina Pekingu.

Sa ruske strane ugovor će potpisati Ministarstvo saobraćaja i državna kompanija "Avtodor", a sa kineske državna kompanija "Čajna reilvej konstrakšn korporejšn" i privatno preduzeće "Čajna internešnel fond".

Šta će reći NATO: Zajedničke mornaričke vežbe Rusije i Kine

"Avtodor" već razrađuje tehnički projekat prelaza iz Krasnodarske pokrajine na Krim preko Kerčenskog moreuza. Tehnički model još nije utvrđen. To može da bude automobilski i železnički most i podvodni tunel.

Zna se da su kineski partneri spremni da finansiraju i grade ovaj infrastrukturni objekat. Kina ima ogromno iskustvo i mogućnosti za to, smatra Zaharov.

Radi se o ozbiljnom partnerstvu sa Rusijom koje je bilo pod pritiskom Zapada zbog događaja u Ukrajini. Bilo je pokušaja da se i Kina uvuče u antirusku kampanju, ističe Zaharov.

"Peking da se uključi u rešavanje ukrajinske krize"

Da Kina sumnjiči Rusiju za osvajačke ambicije, ona ne bi planirala da ulaže milijarde dolara u taj region. Samim tim. Kina de-fakto priznaje da je Krim ušao u sastav Rusije dobrovoljno, a ne nasilno, kako tvrde SAD i Zapad. To je vrlo važan geopolitički faktor.

Saobraćajni prelaz preko Kerčenskog moreuza može da košta do tri milijarde dolara. Kineski partneri, saopštavaju izvori bliski pregovorima, predložili su investicije u juanima.

Prelazak na juane u obračunima sa stranim partnerima postao je već svetska praksa za kineske kompanije. Međutim, u ovom slučaju to je znak da Kina hoće finansijski da podrži ruski projekat bez oslanjanja na zapadne valute — dolar i evro, smatra Vladimir Zaharov.

Kina shvata stratešku važnost ovog regiona. Ona shvata da joj se ono što ulaže vraća višestruko. Peking probija sebi put na novo tržište — Krim, odakle putevi vode u regione Crnog i Sredozemnog mora, navode ruski mediji.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.05.2014. 12:16
Република Српска прихвата да је Крим Русија и Источна Украјина да је Русија. Србија прихвата да је Крим Русија и Источна Украјина да је Русија. Народ Црне Горе( Јужна Србија) прихвата да је Крим Русија . Срби са Косова прихватају да је Крим Русија . Русија прихвата да је Српска застава до Владивостока .
Utorak 06.05.2014. 12:19
Dolar će biti nebitna valut u svetu za par mjeseci svecka berza će biti u Rublje i Juane Evro još neko vreme.Zapadnoj ekonomiji više nema spasa.Pravljena je na prevare i došao je kraj.
Utorak 06.05.2014. 13:53
Savez Rusije i Kine je realnost a vreme svetske hegemonije ujka Sema je proslost
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online