Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.05.2014.
03:33
Vesti A

Stranci robovi kriminalaca

Droga, novac i vatreno oružje - sve je to nađeno u pretresima prošlog vikenda, posle četvorogodišnje istrage o organizovanom kriminalu, koji je delovao sa rasadnika u Karabudi u Pertu.

Foto: Ilustracija
 

U mreži kriminalaca bile su stotine stranih državljana koji su radili u ropskim uslovima. Policija tek treba da ustanovi da li je oružje korišćeno da primora radnike na rad ili da ne govore o onome šta rade.


Prema rečima pomoćnika komesara policije Zapadne Australije Krejga Vorda, uslovi za život u kućama koje su oni pretresli bili su ispod svih nivoa.


- Pre akcije za vikend, mi smo pretresli kuću u Voneruu i tamo smo našli 30 osoba u kući s jednim toaletom, jednim kupatilom, a deca su se kupala pored odraslih koji im nisu familija.

Braća vode "biznis"

Ovaj "biznis" vredan više miliona dolara, kako se navodi, vode tri brata, svi australijski državljani. Pored uzgajanja voća i povrća, grupa takođe ima veze sa građevinskom i industrijom zabave, posebno noćnim i striptiz klubovima.
- Posao je u velikoj meri motivisan pohlepom i ako je postojalo išta što bi oni mogli da uzmu i iz čega bi mogli da izvuku dobit, oni su to radili i eksploatacija radnika je deo tog posla - naveo je Krejg Vord.
- Svaka vladina agencija sada je usmerena na svoj deo mozaika i tek kad svi sednemo zajedno i razmenimo informacije, onda ćemo zaista i do kraja razumeti o čemu sada govorimo.

Operacija je ujedinila istražne organe iz niza državnih i agencija Komonvelta, a pomogla je i Kraljevska policija Malezije. Policija ističe da ono što su otkrili predstavlja "ljudsku tragediju".


- Banda je navodno operisala u dobro smišljenom sistemu pranja novca, u koji je bilo uključeno više kompanija u nizu, strani radnici su bili loše plaćeni, dok su organizatori uzimali dobit i izbegavali plaćanje poreza - izjavio je pomoćnik komesara Federalne policije Ramzi Džabur.

- Bilo je veoma mladih osoba u objektima, a da li su radili, mislim da će buduća istraga utvrditi stepen njihovog učešća.


Vlasti su upoznate da su radnici legalno ulazili u Australiju, ali su mnogima rokovi u vizama istekli i onda ih je "banda ilegalno smestila".


Od 240 osoba koje su vlasti uhapsile tokom četvorogodišnje istrage, njih 130 su bili stranci koji su boravili ilegalno. Neki su već poslati nazad u zemlje porekla.


- Uočava se da je većina stranih državljana žrtva ove šeme i da ih je banda eksploatisala - kaže Džabur.


U ponedeljak, deset osoba iz Zapadne Australije i Viktorije optuženo je za niz krivičnih dela, među kojima je pranje novca i smeštaj ilegalaca. Narednih nedelja, optužnica će biti još.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online