Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Utorak 06.05.2014.
21:56
Beta A

Ovako Vatikan kažnjava sveštenike pedofile

Vatikan je u utorak prvi put objavio detaljne podatke o kažnjavanju sveštenika optuženih za silovanje i zlostavljanje dece, u kojima se navodi da je u prethodnih 10 godina 848 sveštenika raščinjeno, dok su 2.572 dobila blaže kazne.

Foto: Ilustracija
 

Ambasador Vatikana pri UN u Ženevi, nadbiskup Silvano Tomasi, objavio je te podatke drugog dana na saslušanju u odboru svetske organizacije za nadzor sprovođenja konvencije UN protiv mučenja.

Tomasi je insistirao da se konvencija primenjuje unutar države Vatikan, ali je ipak obelodanio statističke podatke o tome kako je Sveta stolica kažnjavala seksualna zlostavljanja širom sveta koja su povezivana s njenim svštenstvom.

Još značajnije, prema oceni agencija Asošiejted pres, jeste to što nije osporavao stav odbora da se seksualno nasilje nad decom može smatrati mučenjem. Nadbiskup Tomasi rekao je i da je od 2004. godine više od 3.400 slučajeva zlostavljanja prijavljeno Vatikanu, od čega je 401 prošle godine.

Priznajući da su 2.572 sveštenika dobila blaže kazne, Tomasi je rekao da je ipak reč o disciplinskim merama i da su ti sveštenici "stavljeni na mesto gde nemaju kontakt s decom".

Asošiejted pres je u januaru, pozivajući se na jedan drugi Tomasijev izveštaj, preneo da je prethodni papa, Benedikt XVI, raščinio 384 sveštenika u poslednje dve godine svog pontifikata.

Tomasi je danas rekao da su ti podaci bili "nepotpuni" i da su podaci koje je predstavio kompletni pošto pokrivaju kako se u svakoj u prethodnih 10 godina presuđivalo u slučaju zlostavljanja. On je na odoboru UN rekao da u Vatikanu "nema klime nekažnijivosti, a postoji potpuno posvećenost čisčcenju kuće" i dodao da je Katolička crkva napredovala u pristupu tim problemima.

"Jasno je da pitanje seksualnog zlostavljanja dece, što je muka i nesreća širom sveta, crkva rešava u poslednjih 10 godina na sistematičan, obuhvatan i konstruktivan način", rekao je Tomasi.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.05.2014. 23:01
слкањају их од деце,па то треба кастрирати сумпорном киселином
Utorak 06.05.2014. 23:09
10 NAJGORIH PAPA MADA SU I OSTALIH 200 I KUSUR LUCIFEROVE SLUGE U ODORI BOZIJIH PASTIRA PEDOFILI, SADISTI I MASOVNE UBICE: Ovo su deset najgorih papa u istoriji! Stjepan VI Njegova "karijera" je trajala kratko (896.-897.), ali u tom se vremenu uspeo je da se nametne kao jedan od najluđih. On je pred crkveni sud izveo svog prethodnika, Formozija, ali postoji jedan "mali" detalj koji valja pomenuti - njegov je prethodnik bio mrtav već osam meseci. To Stjepana VI nije sprečilo da Formozija izvuče iz grobnice, odene ga u papinsku odoru i pripremi ga za "zombi suđenje". Budući da mrtvac nije mogao odgovoriti na pitanja suda, proglašen je krivim, a njegovi su ostaci, nakon što su vučeni ulicama
Sreda 07.05.2014. 02:27
Vatikan= obdaniste homosexualaca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online