Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 11.05.2014.
19:21
Jutarnji A

"Jugoslovenske zmije nam ubijaju decu i pse"

Delovi Londona su u poslednje vreme suočeni sa sve većim brojem neotrovnih, ali opasnih zmija. Reč je o smuku, koja može da naraste do dva metra dužine, a svoje žrtve pre obroka zadavi uvijajući se oko njih.

Nikome nije jasno kako su smukovi stigli u London
 

Iako smuk najčešće napada žabe, ptice i manje sisare, u Velikoj Britaniji je zabeleženo nekoliko slučajeva napada na decu, zbog čega je u nekim delovima Londona zavladao strah.

"Ako mogu da ubiju manje životinje, sigurno mogu da zadave i malu decu", rekla je za "Dejli star" 33-godišnja Silvija Tejlor, majka troje dece.


Građani su u proteklih nekoliko nedelja prijavili oko 30 puta ove zmije, koje su viđali po drveću, krovovima i odvodnim cevima kroz koje gmizavci ulaze ljudima u kuće. Smuk je prvi put u Londonu primećen pre oko 20 godina, ali njihova populacija nikada ranije nije imala današnje razmere.

Nikome nije jasno kako su se smukovi pojavili u Londonu, odnosno kvartovima na njegovom severu, s obzirom da im je prirodno stanište područje bivše Jugoslavije. Među građanima kruži priča da ih je na slobodu pustila grupa naučnika koja je obavljala misteriozni eksperiment, ali ta teorija nije potvrđena.

Inače, smuk je još poznat i kao Eskulapova zmija, a ime je dobio po starogrčkom bogu Eskulapu. Simbol je medicine, a stari Grci i Rimljani su verovali da ju je zdravo imati kraj sebe, pa su je držali u blizini svojih domova.

Nedelja 11.05.2014. 19:49
има за вас британке нешто још боље,Српски чворновати смук,тзв хуј-челик
Nedelja 11.05.2014. 21:55
Inace,jako pitoma zivotinjica.
Ponedeljak 12.05.2014. 00:17
Netacno preveden clanak pun tendencioznosti- u original clanku pise da je primeceno da ove zmije koje mogu da narastu do dva metra najverovatnije poticu s podrucja Jugoslavije i da mogu potencialno imati negativan efekat na eko-sistem posto im severni dio Londona nije prirodno staniste tj "nije prirodno predvidjeno" njihvov postojanje. Pa ce organizacija zaduzena za to da vrsi istrebljivanje. Neki ekolozi su protiv istrebljivanja. Navodi se da je primeceno u "Regent" parku kako jedu manje glodare (pacove, i miseve) i ptice. Nigde se ne spominje "zmije nam napadaju decu". I novinama bi bilo bolje da obratimo paznju na nepravilnosti koje se desavaju kod nas nego da svuda vidimo neprijatelje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online