Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Sreda 28.05.2014.
20:26
Blic A

Ukrajina testira Putina: Migovima ubijaju proruse

Petro Porošenko, novi predsednik Ukrajine, nastavio je „antiterorističku operaciju“ na istoku zemlje, ali daleko silnije od privremenih kijevskih vlasti. U vazdušnim napadima stradalo je na desetine civila.

I novi predsednik Ukrajine nastavio je "antiterorističku akciju" na istoku zemlje, stradalo na desetine civila
 

Krvavo poprište prvog testa kojim Porošenko opipava puls Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu tokom prethodna dva dana bio je međunarodni aerodrom „Sergej Prokofjev“ u blizini Donjecka. Njega su prorusi zauzeli u ponedeljak, dan nakon pobede ukrajinskog kralja čokolade na izborima koje su regioni Donjecka i Luganska bojkotovali.

Moskva za dijalog

Putin je u saopštenju poslatom iz Kremlja juče pozvao na hitno obustavljanje „kaznene“ ukrajinske vojne operacije protiv proruskih aktivista na istoku zemlje i na pregovore između Kijeva i njih. U prvom komentaru o Ukrajini posle predsedničkih izbora, Putin je u telefonskom razgovoru sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem rekao da bi miran dijalog između Kijeva i regionalnih predstavnika pomogao u naporima da se reši kriza. Istovremeno, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov pozvao je Kijev da hitno okonča nasilje u Ukrajini.

Za razliku od prethodnih takvih slučajeva, ukrajinska vojska ovog puta nije se ustezala od žestokog direktnog napada na proruske borce. Nakon ultimatuma prorusima da polože oružje, ukrajinski avioni „su-25“ i „mig-29“ napali su aerodrom na koji se kasnije spustio i helikopter sa specijalcima. Iako ni juče posle velikih borbi nije bilo nezavisne potvrde da li su ukrajinske snage uspele da uspostave kontrolu nad aerodromom, po svemu sudeći pošlo im je za rukom da potisnu deo proruskih trupa prema samom gradu Donjecku, uz velike ljudske žrtve.

Vlasti samoproglašene Narodne Republike Donjeck tvrde da bi broj poginulih u ofanzivi mogao da dostigne 100 ljudi, a od toga je oko 30 boraca stradalo u kamionu „kamaz“ koji je pogodila ukrajinska artiljerija. Denis Pušilin, predsedavajući Vrhovnog saveta otcepljene oblasti, naveo je da među žrtvama ima i oko 50 civila. Agencija Rojters prenela je da se ukrajinske snage bezbednosti drugi dan zaredom bore s proruskim aktivistima u Donjecku i da je vlada Ukrajine saopštila da će nastaviti s vojnom ofanzivom „sve dok nijedan terorista ne ostane na ukrajinskoj teritoriji“.

Na autobuskoj stanici u blizini aerodroma vozači su novinarima rekli da su morali da pronalaze nove rute kako bi izbegli pripadnike ukrajinske vojske. Lokalno stanovništvo besno je na vlasti u Kijevu zbog onoga što zovu vojnim napadom na njihovu otadžbinu.

- Oni nas zovu teroristima, a oni su ti koji su došli na našu zemlju da se bore - kaže vozač Vadim Vojt.

On navodi da je učestvovao u borbi protiv ukrajinskih trupa prošle nedelje kod grada Volnovake. Ovakav početak predsednikovanja Porošenka, koga zbog velikog udela u konditorskoj industriji zovu ukrajinskim kraljem čokolade, verovatno ne bi bio moguć da su ruske trupe ostale na pozicijama uz granicu Ukrajine na kojima su se doskora nalazile, ali i na koje bi mogle da se vrate.

Pročitajte još:

Da li je moguć prekid sukoba na istoku Ukrajine?

* U Donjecku policijski čas, Ukrajinci povratili aerodrom

* Porošenko: Okončaću rat u Ukrajini

* Ukrajinci pobili civile u Slavjansku

* Haos u Donjecku: Ofanziva ukrajinskih snaga, više od 100 mrtvih

POVEZANE VESTI

Sreda 28.05.2014. 21:08
Можда би требало да поведете мало рачуна о самој вести(без обзира што је преузета из Блица) из разлога што умеју да збуне читаоца - наиме у истој вести умете да ставите нпр: ubijaju proruse и "antiterorističku akciju", затим proruse и desetine civila и тд. Барем нам појасните где по вашем мишљењу престају цивили а почињу "проруси" и шта страдалу госпођу са слике чини "прорусом"....? Зашто у наслову не стоји "...Migovima ubijaju desetine civila" или у супротном не стављајте наводнике на "antiterorističku akciju"...
Sreda 28.05.2014. 22:50
polako ali sigurno, ameri Putinu vraćaju šamare za Siriju i Krim... a Putin se, polako ali sigurno, bruka....
Četvrtak 29.05.2014. 10:33
A što sad Putin neuvede sankcij Porošenku koji ima fabrike u Rusiji ???Vidite li sad koliko smo svi potrošna roba krupnog kapitala kod koga vlada bratstvo i jedinstvo interesa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online