Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 05.06.2014.
15:05
Srna A

"U SAD vlada sistem legalizovane korupcije"

Nuriel Rubini, poznat kao "doktor Propast", tvrdi da bi jačanje političkog i ekonomskog nacionalizma, kao direktna posledica "velike recesije", moglo dovesti do novih ratova u svetu.

Novi naionalizam bi mogao da dovede do novih ratova
 

Rubini, prvi ekonomista koji je predvideo veliku krizu 2008. godine, upozorava da se zbog nejednakosti u bogatstvu i prihodima u mnogim zemljama raširio ekonomski princip: "pobednik uzima sve", koji koristi samo elitama i izobličuje politički sistem.

"Novi nacionalizam" u ekonomiji uzima razne oblike: trgovinske barijere, imovinski protekcionizam, protivljenje stranom investicionom kapitalu.

Politike favorizuju domaće radnike i firme, anti-imigracione mere, kapitalizam države i nacionalizam resursa - navodi Rubini.

On upozorava na uspon populističkih, antiglobalizacijskih, antiimigracionih i, u nekim slučajevima, otvoreno rasističkih i antisemitskih stranaka.

U SAD, navodi Rubini, vlada sistem legalizovane korupcije u kojem velike korporacije daju neograničene sume novca izabranim funkcionerima.

Na tržištima u zemalja razvoju stvari su često još jednostavnije: lokalni oligarsi neometano dominiraju i ekonomijom i politikom.

Rubini kao primer jačanja "novog nacionalizma" uzima rezultate nedavnih izbora za Evropski parlament, na kojima su posebno dobro prošle desničarske partije.

Širenje nacionalne mržnje i govor usmjeren protiv EU u modi su u Francuskoj, Holandiji, Britaniji, a evroskeptični glasovi sa desnice sve su jači i u Italiji i Nemačkoj.

Ekstremna desnica u SAD potpuno je preuzele Republikansku stranku, koja ima uverljivu većinu u Predstavničkom domu Kongresa.

Nacionalizam se, navodi Rubini, ponovo pojavljuje i u Aziji, a posebno je vidljiv u politici novih lidera Kine, Japana, Južne Koreje, Indije, Tajlanda, Malezije i Indonezije.

Zbog štete koju je izazvala "velika recesija", najrazvijenije svetske ekonomije osuđene su na stagnaciju, a tržišta u razvoju suočena su sa teškim ekonomskim problemima.

To je idealno tlo za "cvetanje" ekonomskog i političkog nacionalizma - smatra Rubini, a prenose ekonomski portali.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.06.2014. 16:07
To je jednostavno. Ako je "nelegalno" zove se korupcija, a ako je "legalno" onda se zove lobiranje. Tako funkcionise od dna do vrha vlasti u "demokratskoj" Americi, a to se preslikali i na EU strukture
Četvrtak 05.06.2014. 16:41
Корупција је морални деформитет које прати људски род већ хиљадама година.Конфуције(живео у 6 веку пне)рекао је:Корупција и мито ће уништити свет.Људска природа је од бога дата,исказивање људске природе су морални закони,а неговање морала је култура.Значи у људској природи је овај деформитет и он се може уклонити,математички речено,једино ако планетом влада апсолутна срећа.Да ли је могуће то постићи,односно да ли се она може искоренити или ће се,у циљу материјалне користи,сваки службеник државног апарата борити да оствари свој екстрапрофит??Највећи број закона је у ствари покушај борбе против деструктивности човекове природе.Закони су стационарни и не прате динамикуз људских потреба.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online