Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 24.06.2014.
14:54
telegraf.rs A

VIDEO: Da li je Amerika stvorila teroriste gore od Al Kaide?

Amerikanci su izvršili invaziju na Irak, svrgnut je Sadam Husein, ali prava država zapravo nikada nije formirana. To je pogodno tle za razne ekstremiste. Tako je i nastala trenutno najjača teroristička organizacija Islamske države Iraka i Sirije (ISIS).

Brutalni: Džihadisti iz Islamske države Iraka i Levantea
 

Za stvaranje ozloglašene terorističke grupacije ISIS, koja trenutno kontroliše veliku oblast Iraka, odgovorne su Sjedinjene Američke Države. Amerikanci su zapravo pravili “greške u koracima”, odnosno ponavljali su svoje propuste iz ranijih “mirovnih operacija” u inostransvu.

- SAD su napravile sličnu grešku kao u periodu sovjetske invazije na Avganistan, smatra profesor političkih nauka sa Univerziteta Masačusets Beri Posen.

Naime, u periodu od 1979. do 1989. godine CIA je potrošila milijarde dolara na naoružavanje Avganistanaca za borbu protiv Sovjeta.

Presuđuju na licu mesta: Sunitski džihadisti prete da sruše vlast u Iraku
 

"Iako su sprečili Sovjete da zauzmu i stave Avganistan pod svoju kontrolu, Amerikanci su napravili veliku grešku – oni su napustili Avganistan i ostavili tu zemlju u rasulu. Posledica toga je stvaranje Al Kaide", kaže Posen.

Sličan scenario dešava se i u Iraku. Amerikanci su izvršili invaziju, svrgnut je Sadam Husein, ali prava država zapravo nikada nije formirana. To je pogodno tlo za razne ekstremiste. Tako je i nastala trenutno najjača teroristička organizacija ISIS.

Inače, pripadnici te grupacije kidnapovali su, a zatim i ubili sudiju Raufa Abdel-Rahmana, koji je Sadama Huseina osudio na smrt.

Opasnost je i što ISIS, prema nekim saznanjima, finansiraju i države Persijskog zaliva, ali i što ti teroristi pljačkom došli do velikog novca.

"Sa tim novcem i resursima ISIS bi mogao da postane globalna teroristička sila u odnosu na koju bi Al Kaida izgledala pitomo", smatra profesor Posen.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.06.2014. 15:01
Sve se odvija kako cia hoce samo IZGUBISE KRIM..............sad sledi napad na Sjevernu Koreu i tik su blizi ka njihovim glavnim cilju..................+NAJACA ZEMLJA IL BOLJE INTERKONTINENTALNA MOCNA RUSSIJA+.......E sad sta ce bit?......ko ima bolje oruzje?.......jel je informacija"tacna" da su genocidni ameri voljnji da zrtvuju veliki deo svog stanovnistva zarad osvajanja sveta?........nista tu nije cudno kad se setimo da je njihov glavni filozof "hitler" isto tako bijo voljan da unisti sopstvenu naciju zarad " vekovnog sna" svakog imperijalistickog carstva.............osvajanje sveta!!!!!!!................ako se ovako brzo daljerazvijaju stvari onda smo sad nedje 5 do 12
Utorak 24.06.2014. 17:24
amerika uvek stvara teroristicke organizacije..ova organizacija je mnogo opasnija od al kaide....to je demokratija americka uvedena u irak..ako iran ne udje u irak i resi stvari na vreme,,situacija ce da se pogorssa mnogo...
Utorak 24.06.2014. 18:32
Doci ce ovi o po huseina obamu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online