Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 26.06.2014.
14:10
Srna A

Putin i dalje može da šalje trupe van Rusije?

Ruski predsednik Vladimir Putin povukao je zahtev za upotrebu vojske u Ukrajini, ali on i dalje ima dozvolu da šalje vojsku na druge teritorije u slučaju potrebe - radi se o dokumentu iz 2009. godine, iz vremena kada je predsednik Rusije bio Dmitrij Medvedev, ističu analičari.

Iako je povukao zahtev za upotrebu vojske u Ukrajini, Vladimir Putin ima dozvolu da šalje vojsku na druge teritorije u slučaju potrebe
 

Veće Ruske Federacije ukinuće odredbu od 1. marta, ali ruski predsednik u pripravnosti ima rezoluciju usvojenu 2009, prenosi ruski list "Vedomosti".

U decembru 2009. tadašnji predsednik Dmitrij Medvedev dobio je od Veća federacije "trajno pravo na operativnu upotrebu ruskih oružanih snaga u inostranstvu".

Ta odredba ruskom predsedniku, kao vrhovnom komandantu, daje trajna ovlaštenja za korištenje ruskih oružanih snaga van granica Ruske Federacije i još uvek je na snazi.

Analitičari smatraju da Putin nije imao nikakvu dodatnu potrebu za odredbom u kojoj se eksplicitno pominje Ukrajina, pa se nagađa da je onda usvojena radi postizanja posebnog psihološkog učinka.

U međuvremenu, pokazalo se da je kontraproduktivno imati dve rezolucije sa gotovo istim sadržajem - jedna se odnosi na upotrebu ruskih snaga van granica uopšteno, dok je druga bila "za potrebe susedne Ukrajine".

Pročitajte još:

Ruski predsednik stopirao je slanje vojske u Ukrajinu

* Putin stopira slanje vojske u Ukrajinu!

* Putin odlučio da se ne koristi vojska u Ukrajini

* Porošenko: Bravo Putine!

* Putin: Prekinite sa nasiljem, počnite dijalog

Ruski portal "Regnum" navodi da je izvor blizak Glavnom štabu ruske vojske potvrdio da će se Putin pozvati na rezoluciju iz 2009. ukoliko se sukob proširi na teritoriju Rusije ili ako ofanziva ukrajinske vojske i Nacionalne garde počne ugrožavati živote civila u pograničnim područjima s obe strane granice.

List "Pogled" piše da predstavnici Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk nisu sretni zbog moguće odluke Veća Ruske Federacije, ali su su svesni da Rusija ne može biti uvučena u sukob u Ukrajini, što je potvrdio i "premijer Donbasa" Aleksandar Borodaj.

"Imam osećaj da Rusija neće dopustiti genocid, i to ne samo bratskog naroda, nego svih ljudi", rekao je on, izrazivši nadu da će Rusija pomoći u mirovnim pregovorima kojima se pokušava rešiti situaciju u jugoistočnoj Ukrajini.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.06.2014. 16:34
Зивео сам у Лос Анђелосу, а најлепши дан ми је био , кад сам ушао у авион и напустио ову болесну разбојничку земљу у којој 45% становника представљају социјалне случајеве. Америко не блеји!
Četvrtak 26.06.2014. 15:36
A sta su mislili, da nema jokera. Pa izvlaci iz svakog rukava po nekoliko. To je igrac a ne husein gubitnik i ova pticurina.
Četvrtak 26.06.2014. 14:15
Mozete vi da pricate sta hocete, najbolje se zivi u Los Andjelesu. Prosecna plata za trecerazrednog, nepismenog i mutavnog crnca je 3000$ Kazite mi meni sad gde se vise zaradjuje u svetu ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online