Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 18.07.2014.
17:52
Jutarnji A

Zapadni mediji objavljuju "dokaze" da su prorusi oborili avion

"Kijev post" objavio je transkript navodnog razgovora proruskih aktivista, koji su, kako tvrdi ovaj list, srušili malezijski "boing 777" nedaleko od granice sa Rusijom. List piše da su akciju rušenja izveli Kozaci, a da je projektil ispaljen iz sela Čornukin, oko 80 kilometara severozapadno od Donjecka.

Tela nastradalih leže po njivama oko ukrajinskog sela Grabovo
 

"Kijev post" je objavio transkript telefonskog razgovora, koji je presrela Ukrajinska obaveštajna agencija (SBU), a koji su, navodno, vodili ruski vojni obaveštajci i pripadnici proruskih snaga.  
 

Jedan poziv obavljen je oko 16.40 po kijevskom vremenu, tačnije 20 minuta pošto je avion oboren. Igor Bezler, ruski vojni obaveštajac, u navedenom razgovoru, obaveštava svog kolegu Vasilija Geranina o srušenom avionu.

Ovo je transkript koji je objavio kijevski list:

IB: Upravo smo srušili avion. Grupa Minera. Pao je blizu Jenakijeva

VG: Piloti. Gde su piloti?

IB: Išli su da pretraže avion.

VG: Pre koliko minuta?

IB: Pre otprilike 30 minuta.

Kometar SBU: Posle pregleda mesta nesreće teroristi su vrlo brzo shvatili da su oborili civilni avion. Drugi deo razgovora odvio se 40 minuta kasnije.

Ukrajinski MUP objavio je fotografiju sistema "Buk", napravljenu u Krasnodoru. Kijev tvrdi da se vozilo sa projektilom, u posedu proruskih boraca, kretalo u pravcu ruske granice
 

"Major": Ljudi iz Čornukina su oborili avion. Sa kontrolne tačke u Čornukinu. Oni su Kozaci.

"Grek": Da, šefe.

"Major": Avion se raspao u vazduhu. Pronašli smo ih 20. Civila.

"Grek": Dakle, šta tačno ima tamo?

"Major": Ukratko, to je stopostotno putnički avion.

"Greek": Da li je tamo mnogo ljudi?

"Major": Delovi aviona pali su pravo u dvorišta ljudi.

"Grek": O kojem se avionu radi?

"Major": Nisam još uspeo da utvrdim. Još nisam bio na mestu događaja. Znam samo da su delovi ljudskih tela svuda.

"Grek": Ima li šta od oružja?

"Major": Apsolutno ništa. Isključivo civilne stvari.

"Grek": Ima li dokumenata?

"Major": Da, pronašli smo studentski indeks jednog Indonežanina. Sa Univerziteta Tompson.

Drugi razgovor

Prorus: Vezano za oboreni avion. Radi se o civilnom avionu. Ima leševa žena i dece. Na televiziji kažu da je to "Malezija erlajns". Šta je radio iznad ukrajinske teritorije?!

Nikolaj Kozicin: To znači da su prevozili špijune. Nije trebalo da j***** lete. Ovde je rat.

Priznanje kojeg više nema

Igor Strelkov/Girken: Prekaljeni ruski borac
 

Američka televizijska mreža CBS tvrdi da je odgovornost za pad aviona preuzela proruska strana, mada u tom momentu još nisu znali da se radi o putničkom avionu.

"Upozorili smo vas da ne letite našim nebom", navodno je na internetu napisao Igor Strelkov, što mu je "ratno ime", iza čega se krije Igor Girken. CBS navodi da je njegova je izjava koja je stajala na sajtu koji koriste proruski aktivisti, ali je brzo uklonjena. Američka televizijska mreža kaže da je uspela da skine njegovu izjavu sa sajta.

Zapadni mediji ocenjuju da je Strelkov mislio da je srušen još jedan ukrajinski transportni vojni avion. "Kada je shvatio da je reč o putničkom avionu, odmah je zatražio da se izjava ukloni", pišu mediji.

Strelkov/Girken je jedan od najpoznatijih proruskih boraca, a ukrajinski izvori tvrde da je veteran ruske vojne obaveštajne agencije. Bosansa agencija Patria je objavila da se tokom rata u BiH borio na strani Srba u Vojsci Republike Srpske. Veteran je rata i u Čečeniji.

POVEZANE VESTI

Petak 18.07.2014. 18:14
е ако су западни медији то објавили - онда "мора" да је истина ? Како тако брзо не објавише где је онај први "малезијанац" оборен ?
Petak 18.07.2014. 18:22
Сетимо се Сирије и оног грозоморног злочина хемијским оружјем да би се кривица бацила на Асада и отпочело бомбардовање.На срећу завера је раскринкана,када је утврђено да су Сиријски плаћеници извршили злочин за амерички рачун да би се окривила супротна страна.Ово око авиона је исто.Злочин је извршен да би се Европа утерала у амерички тор.Намерно су усмерили малезијски авион да би био оборен.Ово је намештени злочин.Американци неће убедити свет да су недужни.САД су измислили и злочин у Сребрници и Дубровник како би напали Србе.САД су срушили у Њујорку своје зграде а оптужују Арапе да су они срушили.САД све што изговоре то је ЛАЖ и само ЛАЖ. Зашто је авион променио ред летења ???
Petak 18.07.2014. 19:53
Ameriko prestani vise, providna si. Merkale, Srebrenica, Racak, Majdan sve na isti kalup uz duzno postovanje zrtava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online