Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 31.07.2014.
08:33
D. Lukić - Vesti A

Umesto bazuke - tužakanje

U momentu kada Evropa i SAD kreću u novi kazneni juriš na Rusiju, britanski naftni gigant Britiš Petroleum (BP) izašao je sa oštrim upozorenjem da će najavljeni novi talas ekonomskih i finansijskih sankcija prema Rusiji, naneti nesagledive štete kompaniji, ali i celoj britanskoj ekonomiji.

Meta celom Zapadu: Vladimir Putin
 

Stotinu kompanija u sastavu berzovnog indeksa FTSE, drže petinu deonica u najvećoj ruskoj naftnoj kompaniji Rosnjeft, a samo u prvoj četvrtini ove godine ostvarile su profit od milijardu i 600 miliona dolara - 80 odsto više nego u isto vreme prošle godine.


U saopštenju BP-a upozorava se da će "dalje mere EU (koje najavljuju proširivanje sankcija i na energetski sektor) ugroziti naše strateške ciljeve u Rusiji, uticati na nivo dobiti BP i narušiti našu poziciju u Rusiji... Pre svega, nove sankcije će da utiču na položaj i reputaciju naše kompanije u Rosnjeftu".


Početkom jula, SAD su stavile Rosnjeft na njihovu listu sankcija. Igor Sečin, rukovodilac Rosnjefta i lični prijatelj predsednika Putina, od aprila je na američkoj crnoj listi sankcija.

Politika protiv biznisa

Vlada premijera Dejvida Kamerona predvodi evropski kazneni juriš na Rusiju. Prošle sedmice, Kameron je zatražio da Brisel, udružen sa Amerikom, "ide do kraja" u kažnjavanju Rusije.

U vreme kada zemlje EU imaju muke da organizuju i održe jedinstven front ekonomskog pritiska na Rusiju (zbog Ukrajine), kompanija BP nastavlja "uobičajeni biznis" sa Moskvom. U maju su potpisali ugovor sa Rosnjeftom o istraživanju rezervi energenata na Uralu, a ceremoniji potpisivanja u Petrogradu prisustvovao je Vladimir Putin, lično.


Posao BP-a u Rusiji pokazao se visoko isplativim za Britance. Profit BP za prvu četvrtinu ove godine iznosio je tri milijarde i 600 miliona dolara. Prošle godine u istom periodu, čist prihod je bio 2 milijarde i 700 miliona dolara.


Alarmantno saopštenje BP pokazatelj je koliko sankcije, pored toga što samo "podgrejavaju hladni rat" Istok - Zapad, istovremeno prete ozbiljnim ekonomskim posledicama samoj Evropi. Gubici britanske privrede (BP) mogli bi - kako se već komentariše na Temzi - i da definitivno pokopaju svaku nadu Kameronovih konzervativaca na parlamentarnim izborima iduće godine.


Paralelno i kao demonstracija nemoći Zapada da sa Rusijom i dalje barataju na do sada uobičajen način - "jezikom bazuke", u Londonu advokatska firma "Makju i partneri", priprema sada građansku tužbu protiv Putina, lično.


- Naš tim radi, zajedno sa američkim timom, na podizanju optužnice protiv Malezijske avio-kompanije, ali i protiv dugih pravnih i fizičkih strana koje su omogućile (!) obaranje malezijskog putničkog aviona iznad istočne Ukrajine.


Posebno se podvlači da je u razradi postupak po kome će članovi porodica poginulih u nesreći, da pokrenu multimilionsku odštetnu tužbu protiv Vladimira Putina. Ukoliko, pak, ruski predsednik odbije da isplati odštetu, tražiće se pokretanje novog talasa sankcija.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.07.2014. 08:36
kost u grlu celom zapadu- Vladimir Putin
Četvrtak 31.07.2014. 08:43
Rešili NATO I EU ZLIKOVCI DA DAJU AUTOGOL PO SVAKU CENU . Vide da sankcije ne pogađaju RUSIJU a da mogu da izgube OGROMNE PARE oni sami i sada ne znaju gde glavom udaraju . Rešili da "građanski" TUŽE PUTINA ? BOLESNO I BEDNO . ZAŠTO GRAĐANSKI NE TUŽIŠE PREDSEDNIKE SVIH NATO ZEMALJA KOJE BOMBARDOVAŠE LIBIJU , IRAK I SVE ZEMLJE GDE SU UVODILI "DEMOKRATIJU" BOMBAMA ?
Četvrtak 31.07.2014. 08:52
Braćo PRAVOSLAVCI kucnuo je čas dajte svi svoj doprinos protiv FAŠIZMA za početak BOJKOTUJTE ROBU SA ZAPADA UVEDIMO I MI NJIMA SANKCIJE.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online