Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.09.2014.
17:15
Beta, Srna A

Naučnici strepe: Šta ako ebola počne da se prenosi vazduhom?

Najveća strahovanja naučnika jesu da bi virus ebole mogao da sasvim mutira i da se, umesto putem telesne tekućine, počne prenositi vazduhom, kao gripa, što bi imalo katastrofane posledice.

Mutacija virusa ebole i prenošenje bolesti putem vazduha imalo bi katastrofalne posledice, tvrde naučnici
 

Mutacija može da poveća opasnost od infekcije virusom. To može dovesti do ranog izbijanja bolesti kod inficirane osobe ili do toga da se bolest drugačije razvija, tako da kod obolelih češće dolazi do upale mozga.

Međunarodni istraživački tim analizirao je genetski materijal 99 uzoraka virusa ebole.

Uzorci potiču od 78 pacijenata iz Siera Leonea kod kojih su lekari od kraja maja do sredine juna utvrdili da su zaraženi ebolom.

Stručnjaci su nakon pregleda otkrili više od 300 genetskih promena?!

Od ebole umrlo više od 2.400 ljudi

Više od 2.400 ljudi umrlo je u zapadnoj Africi od početka izbijanja epidemije ebole, izjavila je u petak u Ženevi generalna direktorka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Margaret Čen. Prema njenim rečima, kapacitet zdravstvenih vlasti u zemljama pogođenim ebolom nisu omogućile suzbijanje širenja zaraze.

"Epidemija ebole koja hara u nekim zemljama zapadne Afrike je najveća, najsloženija i najozbiljnija epidemija te bolesti u poslednjih 40 godina kada je virus ebole otkriven", rekla je Margaret Čen.

Samo za vreme epidemije, registrovano je 50 mutacija. Dakle, virus je na najboljem putu da se promeni - upozoravaju infektolozi. Nekoliko mutacija dovelo je do promene redosleda aminokiselina u proteinima koje prizvodi virus.

U stručnom časopisu "Nauka" piše da se takve promene odnose i na nasledni materijal, koji je važan za dijagnostifikovanje ebole. Ukoliko tu dođe do daljeg mutiranja virusa, to bi u budućnosti moglo otežati njegovo dijagnostifikovanje. Naučnici, ipak, navode da, čak i ako virus doživi veliki stepen mutacije, to ne znači odmah da će se dogoditi najgore.

Virus koji je poznat po svojoj brzoj mutaciji jeste virus gripe. Naučnici svake godine moraju pronalaziti nove vakcine protiv gripe. Nakon godinu dana virus toliko ojača da prošlogodišnja vakcina više nije delotvorna.

Na sreću, ebola je drugačija, procenjuju naučnici i pojašnjavaju da, u poređenju sa gripom, virus ebole mutira dosta sporije. Razlog je taj što je njegovo genetski materijal drugačiji.

Međutim, virus ebole još uvek se menja tako brzo da je otporan na lekove i vakcine na kojima stručnjaci upravo rade.

Lekari koji se bore sa virusom ebole u delovima Afrike koji su zahvaćeni ovom smrtonosmom zarazom upozoravaju na svakodnevne probleme koji usporavaju tretman zaraženih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online