Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 16.09.2014.
07:47
N. Jokić - Vesti A

I Francuska uskoro bombarduje

Međunarodna konferencija u Parizu, koja je okupila predstavnike 29 država, među kojima su bili i irački predsednik Fuad Masum i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, ozvaničila je juče stvaranje koalicije od četrdesetak zemalja, udruženih protiv džihadista iz Islamske države u Iraku, najavivši borbu na dug rok i obnovu Iraka.

Pariz: Učesnici skupa u šetnji posle dogovora
 

- Nema vremena za gubljenje. Na globalnu pretnju odgovor treba da bude globalan - rekao je predsednik francuske Fransoa Oland otvarajući skup održan pod zvaničnim nazivom "konferencija za mir i bezbednost o Iraku". U isto vreme juče ujutru iz vazduhoplovne baze u Abu Dabiju, u Arapskim Emiratima, francuski lovci "rafal" poleteli su u izviđačku misiju nad teritorijom koju drže snage tzv. Islamske države u Iraku, a francuski mediji javili su u toku dana da su Emirati dali dozvolu francuskim avionima da njihovu bazu koriste ne samo za izviđanje, već po potrebi i za bombardovanje položaja islamista.


Za sada je učešće u koaliciji prihvatilo 40 zemalja, među kojima je i deset arapskih država. Uloge su podeljene, pa tako neke zemlje kao Saudijska Arabija učestvuju dajući finansijski doprinos, druge kao Japan i Švajcarska učestvuju pre svega na humanitarnom planu, treća grupa zemalja poput Nemačke i Italije daje doprinos u municiji dok rat u bukvalnom smislu reči vode SAD, Velika Britanija i Francuska u prvom planu.


Planirano je da zapadne sile čine vazdušne snage koalicije, a da im na zemlji budu saveznici iračke snage i Kurdi u čijem se centru, u gradu Erbilu, nalazi veliki deo hrišćanskih izbeglica iz Mosula.


Na završnoj konferenciji za štampu, juče u Parizu, šef francuske diplomatije Loran Fabijus naglasio je da tzv. Pokret za islamsku državu, nije ni država, ni predstavnik islama. On je dodao procenu da kao dobrovoljci u taj pokret dolaze mladi ljudi iz 51 zemlje sveta. Od 25.000 boraca "islamske države" polovinu čine stranci.

Fabijus je naglasio da je neophodno preseći kanale finansiranja tih terorista koji se uglavnom bogate ilegalno prodajući naftu što im je, kako je naveo, donelo oko dve milijarde dolara.


Francuska je organizovala konferenciju o Iraku insistirajući na potrebi da se da međunarodno-pravni okvir njenom vojnom angažmanu, ali ne tako što će UN reći svoju reč, već tako što će iračka vlada eksplicitno zatražiti pomoć.

Takođe, francuska vlada imala je potrebu da izoštri svoju ulogu u tzv. vojnoj intervenciji koja će, kako je najavljeno, trajati bar dve-tri godine. Pariz ne želi da se pojavi u ulozi običnog šrafa američke vojne mašinerije tim pre što nije zaboravljeno kako je Vašington prošle godine u poslednjem trenutku odustao od bombardovanja Sirije i to u trenutku kada je predsednik Oland već skoro najavio početak vojne intervencije.
 

Iran odbio učešće u koaliciji

Francuska vlada nije imala ništa protiv da Iran učestvuje na međunarodnoj konferenciji, ali je Teheran odbio da dođe na, kako je rečeno, "konferenciju-spektakl". Iran je saveznik sirijskog predsednika Bašara el Asada. To je zemlja šiitskog islama koji je po definiciji u sukobu sa sunitskim džihadistima, ali koja odbija da postane američki saveznik.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.09.2014. 07:54
Zapadne bitange zele svoje probleme pod tepih da gurnu tako sto ce svetsku javnost zamajavati bombardovanjem onih koje su organizovali,finansirali i naoruzali.
Utorak 16.09.2014. 13:57
e jedino lavrov u svetlijem odelu,,a vidite ove sotone u tamnom ,crnim odelima..kako se prepoznaje zlo covece..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online