Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 17.09.2014.
10:10
B. Božin - Vesti A

Beriša sada odustaje od džihada

Pred sudom u Frankfurtu je počelo suđenje Kresniku Beriši (20), nemačkom državljaninu poreklom sa Kosova, koga javni tužilac tereti za učešće u terorističkoj organizaciji Islamska država. On je u leto 2013. godine otišao u Siriju, gde se borio u redovima trenutno najjače i najokrutnije terorističke grupacije.

U Nemačkoj se vodi istraga protiv preko 140 povratnika iz sirijskog rata
 

Beriša je prvi nemački državljanin kome se sudi zbog članstva u Islamskoj državi, a u Nemačku se dobrovoljno vratio u decembru 2013. godine.


Navodno, ništa nije ukazivalo na to da bi sin izbeglica sa Kosova, koji ima dve starije sestre, mogao da bude zavrbovan od strane islamista. Beriša je završio srednju školu i čak igrao fudbal u jevrejskom klubu Makabi u Frankfurtu. Jednom je bio optužen za tešku krađu, ali je postupak bio obustavljen.

Sudbine

Povratnika iz Sirije očekuje relativno blaga kazna, maksimalno četiri godine i tri meseca, jer sudije smatraju da mu treba pružiti šansu da se rehabilituje. Od njegovih šest saputnika, sa kojima je krenuo za Siriju, prema saznanjima policije, vratila su se još dvojica, dvojica se i dalje nalaze u ratu, jedan je teško ranjen, a jedan poginuo.

Polaskom u zanatsku školu, počelo je njegovo druženje sa grupom islamista. Oni su na nastavu dolazili u kaftanima sa kapama za molitvu, nisu želeli da razgovaraju sa nastavnicama i izlazili su sa časova kada bi se govorilo o seksualnosti. Svi su posećivali Abubakr džamiju u četvrti Hausen, poznatu po radikalnim propovednicima. Upravo iz te džamije su sedmorica mladića u julu 2013. godine krenula autobusom u Istanbul, a odatle u Siriju.


U povremenim telefonskim razgovorima, sestre su ga molile da se vrati i shvati da je pogrešio. Policija je prisluškivala pojedine telefone, od kojih su neki mogli da se čuju na suđenju.


- Nemam više volje da živim u Nemačkoj. Džihad je individualna obaveza svakog muslimana - ubeđivao je Beriša svoju sestru.


- Sa 25 godina kajaćeš se zbog ovoga što radiš. Ti si mlad, glup i naivan - odgovorila mu je ona.

Optuženi je prošao obuku IS-a u gađanju iz kalašnjikova, u sirijskom gradu Alepo, pa je posle polaganja zakletve učestvovao u borbama. Za to je dobijao mesečnu platu od 50 evra, hranu, odeću i oružje.

Pokajnici i teroristi

U Nemačkoj se trenutno vodi istraga protiv preko 140 povratnika iz sirijskog rata. "Najveći izazov će, kao i za sve ostale zapadne vlade, biti da utvrde razliku između onih koji su se pokajali i onih koji se vraćaju da bi nastavili sa terorističkim aktivnostima", kaže nemački stručnjak za bezbednost Elmar Tevesen.


Četujući sa sestrom preko interneta, on je pisao da želi da umre kao mučenik. "Odmaram se, idem u borbu, radim svoj posao za Alaha", napisao je preko Skajpa sestri Aferditi u novembru prošle godine. Ubrzo se, međutim, predomislio i u decembru prebegao u Tursku, gde su ga čekali sestra i jedan rođak, sa kojima se vratio u Nemačku.


Dan posle povratka, uhapsila ga je policija u Frankfurtu. Njegov stric je to primio sa olakšanjem: "Bolje u nemačkom zatvoru, nego u ratu u Siriji."

POVEZANE VESTI

Sreda 17.09.2014. 10:19
E berisa sad ce da se naberes banana...
Sreda 17.09.2014. 10:39
Ne pustajte ga vise iz zatvora i bicete sigurni da nije terorista.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online