Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 07.10.2014.
09:24
Blic A

Ubila se poslednjim metkom da ne bi pala u ruke džihadista

Sejlan Ozalp (19), jedna od kurdskih žena boraca, za svoj narod postala je simbol otpora sunitskim džihadistima pošto se proširila vest da je u jednoj od borbi izvršila samoubistvo kako je ne bi zarobili islamisti.

Mlada Sejlan poslednji metak iskoristila za sebe
 

Turski mediji su objavili da je, pošto je ostala bez municije boreći se protiv fanatika Islamske države kod sirijskog grada Kobani, Ozalp poslednjim metkom oduzela sebi život kako ne bi pala u ruke onih koji bi je mučili, silovali i na kraju verovatno ubili.

Prema pisanju jednog turskog lista, Sejlan je pre samoubistva preko radija pozvala saborce i oprostila se od njih. Dok deo medija tvrdi da je hrabra ratnica sebi oduzela život, među Kurdima se šuška da je i dalje živa i da se bori istom odlučnošću.

Izveštaji o njenom mogućem samoubistvu javili su se samo nekoliko nedelja posle intervjua za BBC u kom je Sejlan i sama izjavila da bi se pre ubila nego što bi dozvolila da padne u ruke fanatika.

BBC je objavio dokumentarac o kurdskim ženama koje nose oružje i ratuju rame uz rame sa muškarcima
 

"Mi se ne bojimo ničega i borićemo se do kraja. Radije bismo se razneli, nego se pokorili Islamskoj državi", ispričala je tada Sejlen.

Komentarišući veliki broj žena boraca među kurdskim snagama ona je objasnila da se džihadisti njih posebno pribojavaju.

"Oni sebe posmatraju kao 'muškarčine', dok je žena u njihovim očima mala. Ali jedna naša žena vredi više nego 100 njihovih muškaraca", rekla je za BBC Ozlap, čije je ratno ime "Diren", što znači "otpor".

Digla sebe i islamsite u vazduh

Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila je da je jedna pripadnica kurdskih odbrambenih snaga u gradu Kobane izvršila samoubilačku akciju na Idiš. Naime, Kurdkinja je bila okružena grupom boraca Idiša. Kada je videla da nema izlaza, sačekala je da joj se približe i digla se u vazduh. Reč je takođe o 19-godišnjoj devojci, koja je bila jedna od glavnih junakinja BBC-jevog dokumentarca.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.10.2014. 10:37
Neka je pokoj dusi heroju Milanu Tepicu! I ova mlada devojka je primer herojstva!
Utorak 07.10.2014. 15:01
Stari način vojničke časti - poslednji metak za sebe, samo ne biti zarobljen i kapitulirati.
Utorak 07.10.2014. 16:30
Ova djevojka je savrsen primjer sinteze ljepote i hrabrosti .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online