Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 07.10.2014.
21:12
Beta A

Zaposleni u Svetskoj banci kukaju: Pa zašto nama smanjujete plate?

Osoblje Svetske banke se u utorak ponovo pobunilo protiv mera unutrašnje štednje i zatražilo od uprave objašnjenje isplate bonusa pojedinim direktorima, saznala je agencija AFP.

Zaposleni protestvuju zbog bonusa direktorima (Foto: Arhiva)
 

Prvi protest je bio u četvrtak, a oko 200 zaposlenih okupilo se u sedištu Svetske banke u Vašingtonu ponovo u utorak.

"Ne radi se samo o našim radnim mestima i platama", pisalo je na letku koji je interno distribuiran uoči ovonedeljnog sastanka predstavnika 188 zemalja-članica na Generalnoj skupštini MMF i Svetke banke.

Latentna mesecima, napetost je porasla s nedavnim otkrićem da je finansijski direktor Svetske banke, Francuz Bertran Badre, dobio 94.000 dolara dodatka na platu - bonusa, dok Banka sprovodi obiman plan smanjenja rashoda koji bi mogao dovesti i do otpuštanja. U ponedeljak se uprava Banke sastala s predstavnicima udruženja zaposlenih, ali problem nije rešen.

"Osoblje je zabrinuto zbog pravca u kojem ide uprava i netransparentnosti odluka na najvišem nivou", napisalo je udruženje zaposlenih u internom dopisu izdatom posle tog sastanka.

Udruženje je ocenilo da se uprava ponaša kao da je "zatvorena u kuli od slonovače", i da ne razume kako su odobreni bonusi dok se od zaposlenih traži da "stegnu kaiš".

"Nezadovoljstvo osoblja je prirodno i razumljivo u bilo kojoj velikoj organizaciji koja je preduzela reformu ove veličine", rekao je u utorak za AFP portparol Banke, Dejvid Teis, uveravajući da će Svetska banka posle reforme biti "jača".

Svetska banka je ranije isplatu bonusa, uprkos štednji, objašnjavala potrebom da "privuče" i "zadrži" direktore "velikog kalibra". Predsednik Svetske banke Džim Jong Kim od dolaska na tu dužnost 2012. godine, sprovodi restrukturiranje Banke da bi smanjio rashode za 400 miliona dolara tokom tri godine, i povećao resurse da bi Svetska banka ostvarila svoj galvni cilj - iskorenjivanje ekstremnog siromaštva u svetu do 2030. godine.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.10.2014. 21:36
TREBA VAS NA BELI HLEB A ZATIM U LIBERIJU.
Utorak 07.10.2014. 23:27
Pocela je zver da prozdire svoju decu, neka, neka.... Odavno nije bila neka ovako lepa vest. Gde ste sad srecni robovi globalisticke ulizice, eurofili i podrepasi novog svetskog poretka. Kada se ovako odnose prema sopstvenom personalu, cemu se vi jadne podguzne muve nadate hehe.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online