Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 17.10.2014.
09:17
B. Božin - Vesti A

Nemci ignorišu provokativnu knjigu (2): Nagrade za heroje propagande

Na nemačkoj medijskoj sceni i dalje vlada muk povodom objavljivanja knjige "Kupljeni novinari - Kako političari, tajne službe i visoke finansije utiču na nemačke medije", autora Uda Ulfkotea.


Kupljeni novinari: Udo Ulfkote
 

Čak se cenzurišu i blogovi korisnika na tu temu, a novinari koji žele da napišu nešto o knjizi moraju da računaju sa otkazom, piše portal Info-kop.

Partijske televizije

Autor precizno i konkretno piše i o tome koja televizija pripada kojoj partiji ili na koji način se manipuliše kojim novinarem - tako da će oni koji pročitaju knjigu, medijski prostor sigurno gledati sasvim drugim očima. Ukoliko to do sada nisu činili.

Istovremeno, Ulfkote otkriva zbog čega vodeći novinari tendenciozno izveštavaju i kako medijski odsek NATO pakta vrši pritisak. Sam autor je, kako navodi, bio primljen u neoficijelne američke elitne organizacije, pa je čak kao revanš za pozitivne tekstove o SAD navodno dobio diplomu počasnog građanina te zemlje.


U svojoj knjizi on navodi imena ovih neformalnih centara moći i u kojoj se od lobističkih organizacija koji novinar nalazi. Ulfkote navodi stotine imena i pokušava da prikaže pozadinu svake ovakve organizacije, koje igraju odlučujuću ulogu u uređivanju nemačkih medija: Atlantski most, Trilateralna komisija, nemački Maršal fond, Američki savet za Nemačku, Aspen institut ili Institut za evropsku politiku.


U knjizi se nalaze navodi o špijunskoj pozadini lobističkih grupa, opisi propagandnih tehnika, pa čak i formulari kojima se direktno u Ambasadi SAD može zatražiti novac za ciljano uticanje na javno mnjenje u Nemačkoj. Autor piše o dva službenika nemačke Savezne obaveštajne službe BND koji su mu u redakciju donosili gotove tekstove o libijskim tajnim fabrikama, koje je on lično pod svojim imenom objavio u FAC.


Nemci ignorišu provokativnu knjigu (1): Kad "kupljeni novinari" zaneme


Da bi novinari pisali onako kako se zahteva, postoji čitav sistem podmićivanja, tvrdi Ulfkote. Jedan od metoda je organizovanje skupih "istraživačkih putovanja", na kojima je novinarima sve unapred plaćeno.


- Kada smo išli u Oman, jedino što sam platio bio je taksi do frankfurtskog aerodroma. Sve ostalo pokrile su vlasti ove zemlje, da bih ja i ostali pisali lepo o zemlji u kojoj vlada diktatura i ne poštuju se osnovna ljudska prava. I tako smo i pisali - priznaje on.


Ulfkote pita čitaoce imaju li uopšte ideju o tome kako se biraju nosioci prestižnih novinarskih nagrada i tvrdi da su ove nagrade najsličnije dodeli naziva heroj rada u nekadašnjoj DDR, pri čemu se nagrađuje, zapravo, propagandni rad.

POVEZANE VESTI

Petak 17.10.2014. 22:45
Toliko o nasem paklenom putu u totalitarnu E.U "bez alternative" i svim mantrama "slobode misli i E.U demokratskih standarda" domace kvislinske kamarile.
Petak 17.10.2014. 22:47
Ajmo eurofili, napisite neki komantar !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online