Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Petak 31.10.2014.
08:59 >> 12:01h
danas.rs A

Rusi smanjuju isporuku gasa skoro za trećinu, Vučić odbio da plati dug?

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin odlučio je, posle posete Srbiji, da Srbiji smanji isporuku gasa za 28 odsto, saznaje dnevni list "Danas".

Ledeni pogled i kiseli osmeh... trebalo je da nam odmah bude jasno
 

Kako je objavio "Danas", Putin je tu odluku doneo nezadovoljan ishodom posete Beogradu, jer je premijer Srbije Aleksandar Vučić odbio da potpiše protokol kojim se reguliše vraćanje duga za ruski gas do marta meseca sledeće godine, u iznosu od oko 200 miliona dolara. Premijer je, tvrde "Danasovi" izvori, odbio da potpiše garancije da će Srbija do marta vratiti taj dug, jer smatra taj Putinov zahtev neumesnim i nefer, s obzirom na činjenicu da Rusija preko Naftne industrije Srbije uveliko profitira na Srbiji.

"Deo duga možemo da vratimo ubrzo"

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović potvrdila je da će Srbiji, kao i celoj Evropi, biti smanjene ispruke gasa iz Rusije.

 

Ona je za regionalnu televiziju N1 rekla da ne može da potvrdi da li je u pitanju procenat koji je objavio „Danas“, ali da se isporuke gasa smanjuju za celu Evropu pa tako i za Srbiju. Prema njenim rečima, ukupan dug Srbije za isporučeni gas iz Rusije iznosi 200 miliona dolara.

 

"Srbija je spremna da vrati dugove za gas", istakla je Mihajlovićeva. Kako je objasnila, Srbija je spremna da 100 miliona duga za ruski gas vrati ubrzao, ali da Srbija i Rusija moraju da rade kao partneri i da "pričaju svaki dan".

Nezadovoljan odbijanjem premijera da potpiše protokol o vraćanju duga u naredna četiri meseca, Putin je dva dana posle posete Srbiji, odlučio da smanji isporuku gasa za trećinu od ukupnih dogovorenih količina. "Danas" piše da je Vučić Putinu kao razlog za odbijanje da potpiše obavezujući dokument, kojim bi Srbija trebalo da vrati dug do marta sledeće godine, naveo činjenicu da Rusija uzima ogroman profit preko NIS, što je omogućio štetan ugovor o prodaji te kompanije sklopljen između Rusije i Srbije 2008. godine.

Aleksandar Vučić je o svemu ovome obavestio članove Vlade Srbije na poslednjoj sednici. Prema utiscima koje su preneli sagovornici "Danasa", premijer je bio ljut zbog Putinovog zahteva da Srbija vrati 200 miliona dolara do marta 2015. Vučić je, tvrde "Danasovi" izvori, rekao i da je jako razočaran odlukom Putina da smanji isporuke gasa Srbiji.

Aleksandar Antić, ministar energetike, trebalo bi da napiše protestno pismo ruskoj kompaniji zaduženoj za isporuke gasa.

Podsetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova formiralo je, 11. avgusta ove godine, Radnu grupu za preispitivanje prodaje Naftne industrije Srbije ruskoj kompaniji Gaspromnjeft. NIS je privatizovan u decembru 2008, kao deo paketa iz energetskog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji je sklopljen godinu dana ranije, u vreme vlade Vojislava Koštunice. Prodaju su ugovorili tadašnji premijeri dve zemlje, Mirko Cvetković i Dmitrij Medvedev, a garanciju da će se posao završiti potpisali su predsednici Boris Tadić i Vladimir Putin.

Detalje transakcije u direktnim pregovorima utvrdio je pregovarački tim koji je imenovala Vlada, na čijem je čelu bio Borisav Stefanović, aktuelni potpredsednik DS, a član Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa.

Većinski udeo u NIS prodat je za 400 miliona evra. U javnosti se u vreme prodaje osporavala cena za 51 odsto akcija, koja je, tvrdili su mnogi, daleko ispod procenjene vrednosti cele kompanije, koja se kretala oko dve milijarde evra. Tadašnji državni vrh je kao jedan od razloga za privatizaciju NIS po niskoj ceni pravdao i spoljnopolitičkom podrškom Rusije koju je Srbija imala u vezi sa navodnim očuvanjem teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu i Metohiji.

POVEZANE VESTI

Petak 31.10.2014. 09:17
ne možeš sedeti na dve stolice vučiću
Petak 31.10.2014. 09:20
Koliko milijardi treba rusija da donese pomoci i da ne naplati gas naftu i ostalo da bi demokratama (izdajnicima) bilo dosta.
Petak 31.10.2014. 09:29
Mi smo preživeli mnogo gore stvari, sankcije koja bi retko koja zemlja u svetu izdržala.imamo iskustva u tome.neće Putin da pomaže izdajnicima, čeka da se desi narod, i onda će sve doćinna svome mestu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online