Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 09.11.2014.
16:48
Srna A

"Zemlje Balkana da srede ekonomiju ako hoće u EU"

Evropska unija naložila je zemljama zapadnog Balkana da do januara 2015. izrade uverljive planove ekonomskog oporavka i reformi da bi se pomoglo regionu da se ekonomski približi Uniji.

Za Balkanske države neophodne temeljne refome smtaraju zvaničnici EK
 



Visoki zvaničnici u Evropskoj komisiji smatraju da su za balkanske države neophodne temeljne strukturne reforme, uključujući javna preduzeća, kao i liberalizacija tržišta radne snage, uravnoteženje budžetskih troškova, preustrojstvo penzionog sistema i održivo finansiranje zdravstva.

Rasprava u briselskom Centru za evropsku politiku pokazala je da su bitni i novi podsticaji da bi se vratio zamah proširivanju. Nezavisni stručnjaci i bankari poručili su da "ako nema privrednog rasta, neće biti ni članstva u EU".

Neophodnost bitnog poboljšanja upravljanja privredom za zemlje zapadnog Balkana temelji se na tri stuba - reformi državne uprave, vladavini prava i programu ekonomske reforme s ciljem postizanja održivog privrednog rasta. Cilj je da se ekonomije tih zemalja ojačaju i pripreme za buduće obaveze i zahtjevnu konkurenciju unutar EU.

Istaknuto je i da unutar EU postoji otpor prema ulasku novih članica sa zapadnog Balkana jer se to vidi kao dolazak ekonomski slabih država, uz velike probleme u vladavini zakona, opterećene i međusobnim etničko-teritorijalnim i drugim sporovima.

Direktor za proširenje u Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson objasnio je da će smernice za novu politiku prema zapadnom Balkanu svake godine utvrđivati i usvajati Evropska komisija i Savet ministara EU i to počev od idućeg januara.

"Investicije će doći samo ako zapadnobalkanske zemlje budu u stanju da dokažu primenu čvrstih planova i obavežu se na opipljivo poboljšanje uslova i klime za investiranje", poručio je visoki zvaničnik Evropske komisije.

Strategijom proširivanja Evropske komisije, koja treba da bude usvojena u decembru, utvrđen je novi pristup politici usmjeravanja zapadnog Balkan ka članstvu u Uniji, prenose mediji.

U Komisiji u Briselu naglašavaju da je "ključni prioritet za vlade regiona temeljno poboljšanje u rukovođenju ekonomijom" i dodaju da "pouke" koje su u EU izvučene iz ekonomske i finansijske krize jesu da se moraju riješiti budžetski i finansijski problemi, pa je uspostavljena "i svojevrsna ekonomska vlada unutar Unije".

Evropski funkcioneri su poručili da će ekonomske reforme u regionu ubuduće temeljno usaglašavati s polugodišnjim praćenjem sprovođenja ekonomsko-finansijskih zadataka u Uniji.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.11.2014. 16:57
SA JEDENE STRANE NE SMETE BEZ SAGLASNOSTI UNIJE DA TRGUJETE KAKO VAMA ODGOVARA PA SANKCIJE RUSIJI A SA DRUGE STRANE RAZVIJAJTE SE UNAPREDITE TRGIVNU PROIZVODNJU,OTOVRITE TRZISTE. EVROPA JE IZGLEDA OBUSTAVILA PRIJEM NOVIH CLANICA I SADA SAMO JEDU GOVNA DA IM ZUBI NEBI UTRNULI.
Nedelja 09.11.2014. 16:56
Bravo za ove lopove iz EU pošto su nas do sada već opljačkali više im ne trebamo zamislite samo ENERGIJU koju je Srbija potrošila za EU da je usmjerena u neki koristan rad ma mi bi za EU bili Šajcarska.
Nedelja 09.11.2014. 17:11
Ovome bi Josipovic morao da prigovori jer je Hrvatska jos uvek pod EU prismotrom. lol
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online