Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 15.11.2014.
08:46
O. Đoković - Vesti A

"Čekamo Mistral do decembra, a onda..."

Rusija je upozorila Francusku na ozbiljne posledice ukoliko joj Pariz ne isporuči do kraja novembra vojne brodove Mistral. Moskva će do kraja meseca čekati da Francuska ispuni dogovor, a zatim će zatražiti ozbiljnu finansijsku nadoknadu, a suma će biti naknadno objavljena.

Demonstracije u Kijevu protiv prodaje Mistrala Rusiji
 

Eksperti procenjuju štetu koju je Rusija pretrpela zbog neispunjenja ugovora, a ta suma, kako se navodi, "neće biti tajna". Prema sporazumu Rusije i Francuske, prvi desantni nosač helikoptera Vladivostok trebalo je u petak da bude predat ruskoj Ratnoj mornarici. Međutim, i dalje nije jasno kada će biti izvršena primopredaja.


Francuski ministar finansija Mišel Sapen izjavio je pre nekoliko dana da još nisu ispunjeni uslovi da Pariz isporuči Moskvi prvi od ukupno dva ratna nosača helikoptera Mistral, a ti uslovi su, kako je obrazložio, da se situacija u Ukrajini normalizuje i da Rusija u tome igra pozitivnu ulogu.
 

Putin i Nemica

Na samitu G20 u Australiji planiran je susret predsednika Rusije sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Putin je rekao da je takav samit prilika da sa kolegama razgovara "oči u oči". On je negirao priče da je došlo do zahlađenja odnosa sa nemačkom kancelarkom, sa kojom je oduvek bio u prijateljskim odnosima. "Mi se rukovodimo interesima svojih zemalja, a ne ličnim simpatijama i antipatijama... Zato ja ne vidim nikakve značajne promene u prirodi naših odnosa", rekao je Putin.

Sapen je time demantovao izjavu zamenika ruskog premijera Dmitrija Rogozina da je Rusija dobila poziv da 14. novembra prisustvuje svečanoj primopredaji prvog od dva broda.


Ukoliko Rusiji ne bude isporučen Mistral reputacija Francuske kao trgovinskog partnera će stradati, rekao je Žan Pjer Toma, predsednik investicione kompanije "Toma Vandom".
 

- Mislim da francuska vlada zaista želi da isporuči Mistral, ali se koleba zbog pritisaka od strane SAD, što je neprihvatljivo, istakao je on.
 

- Ukoliko se Mistral ne isporuči Rusiji, Francuska ga nikome ne može prodati, jer je sve unutra ispisano na ruskom jeziku, dodao je jedan stručnjak.
 

Međutim, pre desetak dana američki kongresmeni pozvali su NATO da otkupi ova dva francuska broda, namenjena Rusiji, a ranije je postalo poznato da i kanadske vlasti takođe razmatraju kupovinu ovih brodova.
 

Po proceni stručnjaka, Francuska je obavezna da isplati Rusiji štetu od oko dve milijarde dolara po brodu - nosaču helikoptera, ukoliko ne ispuni ugovor.

Sankcije su beskorisne

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da ne planira da pokreće pitanje zapadnih sankcija prema Rusiji na današnjem samitu G20 u Australiji, jer je to "beskorisno". Ipak, ukoliko se to pitanje "potegne", spreman je da razgovara na tu temu koju smatra geopolitičkom greškom Zapada. "Ukoliko o tome bude bilo reči, naravno da ću o tome govoriti, ali ja ne nameravam da ovo pitanje uključujem u diskusiju jer je, čini mi se, to beskorisno", rekao je Putin, ističući da je po njegovom mišljenju to "greška, čak i sa tačke gledišta geopolitičkih interesa". Ruski lider je istakao da je ruska ekonomija spremna da se suoči sa novim talasom krize, uključujući i katastrofalan pad cena nafte i gasa.

POVEZANE VESTI

Subota 15.11.2014. 08:59
Revolucija KOME JE STALO DA BUDUCE GENERACIJE LJUDI ZIVE U MIRU............NA GILJOTINU TE KRTINJAKE VRATIKANSKE !
Subota 15.11.2014. 12:56
Netreba Amerika i EU da brina da ce ti brodovi biti koristeni protiv Ukraine, plovit ce blizu njihovih obala kao i avioni koje sve cesce vidjaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online