Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 28.11.2014.
09:44
Lj. Ivanović - Vesti A

Rusija otpisuje Južni tok?

Rusija će graditi gasovod Južni tok samo ukoliko Evropi bude potrebno smanjenje rizika koje nosi tranzit gasa kroz Ukrajinu. Ovo je izjavio ruski ministar za ekonomski razvoj Aleksej Ulokajev, a prenosi ekonomski dnevnik "Vedomosti".

Južni tok nije potreban: Za Rusiju prioritet Kina
 

- Ako te potražnje ne bude, nećemo ga graditi - precizirao je Ulokajev. On je dodao da u tom slučaju "rizik kršenja garancija isporuka treba da prezume na sebe onaj ko odbacuje takvu mogućnost". "Vedomosti" u tekstu pod naslovom "Južni tok više nije potreban" navode da se eksperti slažu sa ministrom, jer je za Rusiju sada prioritet istočni pravac, odnosno Kina, i da u uslovima krize ima smisla odbaciti Južni tok kao suvišnu infrastrukturu. U Ministarstvu energetike Rusije za sada ne komentarišu situaciju.

Istočna računica

Aleksander Ivanjikov, rukovodilac finansijskog sektora Gasproma izjavio je da bi deonica po dnu Crnog mora koštala 14, umesto deset milijardi evra, a kopnena trasa umesto 6,6 čak 9,5 milijardi evra. Ivanjikov kaže da Gasprom namerava da uzme kredit od Kineza. To je posebno aktualno kod gradnje gasovoda Snaga Sibira za koji će Kinezi dati avans. Rusija je nedavno zaključila posao od 50 milijardi dolara za gradnju mreže gasovoda prema Kini.

 

U Gaspromu su "Vedomostima" rekli da je projekt aktivan, da se vode pripremni radovi za izgradnju, kako ispod mora, tako i na nadzemnom delu. Šef Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost Rusije Konstantin Simonov izjavio je da se u sadašnjoj kriznoj situaciji postavlja pitanje prioriteta. - Sada je prioritet izgradnja gasovoda ne u Evropi, nego u Aziji - rekao je Simonov. Prema njegovim rečima, Ulokajev predstavlja finansijsko-makroekonomski blok i njegova logika se razlikuje od logike Gasproma jer smatra da treba minimizirati troškove za infrastrukturu.

Nije samo pitanje svrsishodnosti obilaska Ukrajine ono što navodi Gasprom da preispita gradnju Južnog toka. Pre svega, tog gasovoda ne može biti bez saglasnosti Evropske komisije, a ako se u obzir uzmu sankcije i loši odnosi Evrope i Rusije, jasno je da je projekat ugrožen, a možda i stavljen ad akta.

Primer za to je i Bugarska koja je pre tri meseca stopirala po nalogu Brisela sve aktivnosti na Južnom toku, a radovi nisu počeli ni u samoj Rusiji. Povrh svega, Rusiji se Južni tok ne isplati sa aktuelnim cenama nafte (pala sa 120 na manje od 76 dolara po barelu), a cena gasa se formira na osnovu cene crnog zlata. Još jedan čeoni vetar za Ruse je i drastičan skok cene metala, pre svega čelika, pa su tako sami infrastrukturni poslovi poskupeli za 41,6 odsto, a sa ukupnim pratećim troškovima i čitavih 45 odsto.

Petak 28.11.2014. 11:12
1. Informacija vam je od nakjuče. Naravno da to šteti Rusiji. Ako Rusija ne izgradi južni tok, Evropa je obrala zelen bostan. Njemci ne dozvoljavaju drugima u EU da uradi isto ono što je Njemačka uradila za sebe gradeći sjeverni tok. Tako će imati prednost i pljačkati svoje partnere u EU uzimajući procenat id svakog prodatog kubika gasa. Šta će se desiti kada se "okrene ćurak naopako i kada Rusija počne da radi za 2/3 stanovništva van "zapada" i kad im uskrati Rusko tržište i sirovine a sa njima i BRIKS. Sve to ima smisla do Januara dok ne proradi BRIKS banka. Kad SAD ne budu mogli da uzimaju procenat od svakog posla sa energijom u svijetu odjednom, USA (za dan) gubi više od 50% prihoda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online