Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Subota 29.11.2014.
09:15
B. Božin - Vesti A

Agresivne pretnje na Balkanu

Maske su konačno pale: Nastup komesara Evropske unije u Beogradu ostavlja malo nedoumica u pogledu geostrateške dimenzije ukrajinskog konflikta, uvod je u komentar na nemačkom internet portalu Info-kop.

Johanes Han
 

Oficijelno je EU zahtevala od Srbije da se pridruži sankcijama protiv Rusije. Kratko pre toga, kancelarka Angela Merkel je kao glasnogovornik politike EU izrazila zabrinutost da bi Rusija svoju ekspanzionističku politiku, koju je doslovce označila kao hegemonističku, mogla da proširi na Moldaviju ili na Balkan. Ubrzo je usledio i zvanični Brisel.

Uloga Nemačke

Nemačka nastupa kao svetska, koja bi da druge nezavisne i suverene države prisili na određeno ponašanje i postupke. "Pritom se poziva na sve moguće, a tek u krajnjoj nuždi se poziva i na međunarodno pravo. Berlin ne ostvaruje svoju poziciju atraktivnošću, već preti sankcijama, ako treba čak i vojnim, zaključuje komentator Info-kopa.

- Potpuno u stilu neuspešne politike pritisaka, sada se od Srbije traži da učestvuje u sankcijama. Zašto bi u slučaju Srbije to uspelo, koja u pogledu nacionalnog jedinstva, istorijske tradicije i želje za nezavisnošću predstavlja sasvim drugi kvalitet u odnosu na Ukrajinu, ostaje pitanje o kojem evropske diplomate navikle na uspeh - ne razmišljaju, pita se komentator.


On smatra diplomatski neprihvatljivim da se zemlji, koja želi dobrovoljno da postane članica Unije, propisuje agresivan akt protiv treće zemlje. Pritom se ne radi o navodnim ruskim aspiracijama nego o sopstvenim ekonomskim interesima.


Unija i američki Big Ojl žele da spreče izgradnju Južnog toka, jer on ugrožava američki monopol na Balkanu, koji sa svoje strane vojno osigurava evropska tržišta na tom prostoru.


"Novi kvalitet je, smatra autor, da nemačka kancelarka tako otvoreno igra geostrateške karte. Interesantno pitanje koje se postavlja je, međutim, šta će se desiti ako Srbija ne popusti pritiscima EU? Pored pretnji da neće biti primljena u EU, šta će uslediti kao sledeća represija? Ponovno bombardovanje Beograda, kao što se već desilo kao posledica konflikta na Kosovu? Koji zločini onih koji se ne povinuju ovoga puta će se medijski čarobno izvući iz šešira? Nakon što je propagandna mašinerija dobro podmazana, izgleda da je žeđ za više političkog rezona stavljena izvan snage.
Bojazan da se u slučaju Ukrajine ne radi o diplomatskoj grešci i spoljnopolitičkom udesu, već da se uočava karakter dobro razvijenog političkog programa, potvrđuje se ovim korakom kao tužna realnost na Balkanu", ocenjuje komentator.
 

POVEZANE VESTI

Subota 29.11.2014. 09:25
Realno MORA BITI REVOLUCIJA " KOD NAS "!!!!!!! Samo nemoj da se plasite...........DOVOLJNO BANDERA IMA ZA SVE IZDAJICE!!!!!!!!!!
Subota 29.11.2014. 09:31
Fašistička NJemačka sa Hitlerom baba Merkel kreće u TREĆI SVECKI RAT.
Subota 29.11.2014. 09:33
Ja ne vjerujem da je oficijelno trazeno od Srbije da uvede sankcije Rusiji jer je to nemoguce , Srbija nje clanica tako da sve pada u vodu , sto se tce doticnog info-portala , e to je sranje kao i vecina ostaih ---MEDIJI SU TI KOJI POKUSAVAJU STVORITI POLITIKU KOJA ODGOVARA SVIMA OSIM PRAVOSLAVCIMA --NKAD NECE USPJETI !!? ebo vas soroski ....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online