Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 18.12.2014.
22:39 >> 08:24h
Beta A

SAD daje šansu Rusiji pre nego što uvede sankcije

Američki predsednik Barak Obama potpisao je zakon kojim se omogućava uvođenje novih sankcija Rusiji zbog njene umešanosti u ukrajinski sukob, ali je rekao da u ovoj fazi nema nameru da uvodi nove sakncije.

allaboutheusa.blogspot.com
Ako Moskva preduzme neophodne korake u Ukrajini, SAD neće uvoditi sankcije
 

- "Ovaj zakon daje administraciji dodatna ovlašćenja (da uvode sankcije) koja mogu biti upotrebljenja kada to nalože okolnosti", rekao je Obama u saopštenju.

Američki predsednik je rekao da želi da nastavi blisku saradnju sa svojim evropskim saveznicima i partnerima da "odgovori na razvoj ukrajinske situacije".

"Nastavićemo ponovo da procenjujemo i da prilagođavamo naše sankcije u zavisnosti od stava Rusije", dodao je on.

Obama je ponovo pozvao Moskvu da okonča okupaciju i pokušaj aneksije Krima i da prestane da podržava separatiste na istoku Ukrajine. On je ponovio da su SAD spremne da ukinu sankcije ako Rusija preduzme "potrebne mere", odnosno ako poštuje sporazum iz Minska o primirju i ako se nađe trajno rešenje sukoba koje poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

On je više puta rekao da smatra da je kontraproduktivno da SAD uvode dodatne sankcije bez usklađivanja sa EU.

Evropska dvadesetosmorica ne planiraju da preduzmu dodatne mere prema Moskvi tokom sadašnjeg samita u Briselu, a Rusija prolazi kroz tešku finansijsku krizu.

Francuski predsednik je rekao da ako Rusija šalje takve znake "koje očekujemo" nema razloga da se uvode nove sankcije,  već da naprotiv, treba gledati kako početi sa ublažavanjem.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.12.2014. 22:58
Е,глупи амери мислите да вам је то Ирак или Србија.Налетели сте на тврд орах и надамо се да ћете сломити проклете зубе.
Četvrtak 18.12.2014. 23:01
NATO: opasnost po svetski mir Po zvaničnoj mitologiji, između 1945 (ili 1946) i 1989 (ili 1991), SAD i SSSR su se neprekidno konfrontirale - politički, vojno, a pre svega, ideološki. Ovo je nazivano „hladnim ratom”. Ako je to i bio rat, reč koju treba podvući je „hladan” pošto se dve sile , u čitavom ovom periodu,nikada nisu angažovale, u bilo kakvoj direktnoj vojnoj akciji, jedna protiv druge. Bilo je, međutim, nekoliko institucionalnih odraza ovog hladnog rata, ali su svaki put SAD, a ne SSSR preduzimale prvi korak. Godine 1949, tri zapadne zemlje, koje su okupirale Nemačku, kombinovale su svoje zone da bi stvorile Saveznu Republiku Nemačku kao državu. Sovjetski Savez je odgovorio restilizujući svoju zonu, kao Nemačku Demokratsku Republiku. Godine 1949, dvanaest država je stvorilo NATO. 5 maja 1955, tri zapadne sile službeno su završile sa vojnom okupacijom SR Nemačke, priznajući je kao nezavisnu državu. Posle četiri dana, ta država je primljena u članstvo NATO. U odgovoru na ovo, SSSR su formirale Organizaciju Varšavskog pakta, i uključile NDR kao jednog od njegovih članova. Pakt kojim je uspostavljen NATO, pretpostavljao je njegovu primenu samo unutar Evrope. Jedan od razloga je bio da zapadnoevropske zemlje još imaju kolonije izvan Evrope i da ne žele da dozvole da se bilo ko direktno meša u njihove političke odluke ,koje se tiču ovih kolonija. Momenti naizgled napetog sukoba između dve strane - blokada Berlina, kubanska raketna kriza – svi su se završavali ostajanjem u status quo. Najvažnije pozivanje na pakt o osnivanju radi angažovanja u vojnoj akciji bilo je kada su se SSSR angažovale tamo gde su videle opasnost po sebe, unutar svoje zone, u događajima u Mađarskoj 1956, Čehoslovačkoj 1968, u Poljskoj 1981. SAD su intervenisale politički, pod sličnim okolnostima, poput potencijalnog ulaska italijanske komunističke partije u italijansku vladu. Ovaj kratak pregled pokazuje stvarni cilj hladnog rata. Hladni rat nije trebalo da transformiše političku realnost druge strane (osim u ne­kom trenutku veoma daleko u budućnosti). Hlad­­ni rat je bio mehanizam i jedne i druge strane da drže svoje satelite pod kontrolom, dok se održava de facto sporazum dve sile o njihovoj dugoročnoj podeli sveta na dve sfere, jedna trećina SSSR-u, a dve trećine SAD. Svaka strana je dala prioritet garanciji da neće koristiti vojnu silu (posebno nuklearno oružje) protiv one druge. Ovo je postalo poznato kao garancija protiv „među­sobnog uništenja”.
Petak 19.12.2014. 10:45
Pitanje je samo da li ce Rusi biti poslusni ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online