Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 23.12.2014.
14:28
Srna A

Otkrio suštinu "šahovske partije" SAD-Rusija: Nemačka dole, Rusija još niže

Poznati američki politikolog Džordž Fridman, šef obaveštajno-analitičke agencije STRATFOR, ističe da je najveća opasnost za SAD potencijalni savez Rusije i Nemačke.

AP
Nemačko-ruski savez bio bi ubitačan za Ameriku, napominje Fridman
 

- To bi bio savez nemačkih tehnologija i kapitala sa ruskim prirodnim i ljudskim resursima - objašnjava Fridman i napominje da su SAD uvek nastojale da spreče bilo koju zemlju da postane dominantna u  Evropi.

- Vašington je sve učinio da spreči Nemačku da ojača mimo kontrole, a onda i SSSR - objašnjava politikolog.

Fridman ocenjuje da vlasti Ruske Federacije ne mogu da dopuste situaciju u kojoj će se zapadne oružane snage nalaziti na stotinak kilometara od Kurska ili Voronježa. Prema njegovim rečima, američka i zapadna retorika protiv menjanja granica je - glupost.

- Jugoslavija je bila prvi slučaj promene granica. Kosovo je samo kulminacija tog procesa, a  SAD su direktno umešane u te događaje -  napominje Fridman.

On procenjuje da je strateški imperativ Rusije da ima što dublju "tampon-zonu" na svojim zapadnim granicama. Zbog toga  Rusija ima poseban odnos prema Belorusiji, Ukrajini, baltičkim zemljama i drugim zemljama istočne Evrope.

- Rusija ne želi da potpuno kontroliše Ukrajinu niti da je okupira. Dovoljno je da Ukrajina ne uđe u NATO i EU - smatra Fridman.

On ukazuje da su Amerikanci u poslednje vreme počeli ozbiljno da se brinu zbog potencijala Rusije i njenih namera. Rusija je počela da prelazi sa odbrambene strategije na ponovno uspostavljanje nekadašnje sfere uticaja.

Fridman u intervjuu za list "Komersant" ocenjuje da Rusija neće praviti ustupke kada je u pitanju Krim.

- SAD  nije toliko važno da one kontrolišu Ukrajinu. Njima je važno da je ne kontroliše Rusija, a za Moskvu je prisustvo zapadnih vojnika na teritoriji Ukrajine pravi košmar - navodi američki analitičar.

Fridman smatra da je cilj sankcija Rusiji da se, "uz minimalne gubitke SAD i nešto veće gubitke EU, nanese bol Rusiji i tako izazove kapitulacija Moskve, to jest prihvatanje američkih zahteva".

On ne veruje da je cilj smena režima u Rusiji, već je namera Vašingtona da ruskim vlastima ograniči prostor za manevar, a tu su ulogu odigrali i pad ruske ekonomije i cene nafte.

Fridman navodi da bilo koji američki predsednik ne može "da sedi skrštenih ruku" ako Rusija postaje sve uticajnija. Ponašanje Moskve na Bliskom Istoku i u slučaju davanja azila Edvardu Snoudenu SAD su doživele kao korake usmerene protiv američkih interesa, zaključuje Fridman.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.12.2014. 14:38
Na Rusiji su se zaj.bali i Napoleon i Hitler verujem da će i NATO zlikovci isto proći . Ceh za svu za.ebanciju Rusa i NATO pakta platiće glupi Ukrajinci . Tako im i treba kada su dozvolili da ih grupa izdajn.ka povede u ambis .
Utorak 23.12.2014. 14:36
Niti je bliski istok američki niti je ruski.Prema tome nek se otimaju pa ko bude jači.A to da su dirnuli u američke nacionalne interese-pa to se podrazumeva-jer interesi amwrike su kapitulacija celog sveta-model Adolfa Hitlera
Utorak 23.12.2014. 15:48
Ako je predsednik Kazahstana Nurdsultan Nazarbajev rekao da je konflikt u istocnoj Ukrajini "glupost" (misleci indirektno na Severni deo Kazahstana i 30% Rusa koji tamo zive) ,a Beloruski predsednik Aleksandar Lukasenko naredio vladi da svu trgovinu s Rusijom sprovodi iskljucivo u evrima ili dolarima i Ukrajinski predsednik Petro Porosenko koji se sastao u Kijevu sa svojim beloruskim kolegom Aleksandrom Lukasenkom, u trenutku izvesnog zahladjenja odnosa Rusije i njenih tradicinalnih saveznika te ponuda pumoci Kine Rusiji (vise nego ponizavajuce za "silu" Rusiju) i jos dodati normalizaciju diplomatskih i trgovinskih odnosa Kube i Amerike ,pa jos da je za Moskvu prisustvo zapadnih vojnika na teritoriji Ukrajine pravi kosmar ( da ne pominjemo Turski tok ,urnisan budzet , sunovrat rublje ....)... o kakvoj to partiji saha prica gospodin Dzordz Fridman ???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online