Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 23.12.2014.
22:49
Telegraf A

Pojavila se nova droga koja razara telo

Šiša je vrsta droge koja je izvedena iz metamfetamina, a potiče iz glavnog grada Grčke, Atine. To je kristal met izmešan sa kiselinama, košta između tri i pet evra po gramu, i poznat je kao “droga koja ubija siromašne” ili “kokain siromašnih”.

addictions.com
Šiša je droga izvedena iz metamfitamina (Foto: Ilustracija)
 

Korišćenje ove droge može da izazove nesanicu, halucinacije, anoreksiju, anksioznost i povećanu agresiju. Ostale posledice uglavnom mogu da se jave u vidu oralnih, nosnih i crevnih čireva. Iako se ne zna tačno sastojak šiše, zna se za sigurno da je metamfetamin definitivno ključni sastojak, poznatiji i kao kristal met. Misli se da su u njoj sadržani i sastojci koji se nalaze u bateriji akumulatora automobila. Korišćenje vrlo brzo dovodi do psihološke zavisnosti, a najćešća posledica su “met usta” – ne osećaju se zubi zbog gubitka “produkcije” nosa pomoću kojeg neki korisnici ušmrkavaju prah.

Atina i cela Grčka su u velikoj ekonomskoj krizi, koja se oseća i na tržištu narkotika. Ako šiša nije dostupan, korisnici kupuju i hlor, šampon, motorna ulja, kerozin i pročišćivač za vodu. U sastojku šiše je pronađena i sumporna kiselina koja inače može da rastvori drvo, papir i tkaninu.

Ono što je korisnicima ove droge posebno privlačno jeste njena cena – doza košta između dva i pet evra. Šišu je lako napraviti jer dileri imaju mobilne laboratorije zbog čega je teško policiji da ih locira.

Posledice šiše zvuče kao kombinacija medicinskog rečnika i horor filma: grčevi, pljuvanje krvi, iznenadni nasilni napadi, dijareja i naleti psihotičnog nasilja. Veruje se da se šiša prvi put pojavila u Grčkoj 2010. godine, kada je finansijska kriza dostigla svoj vrhunac. U početku su je koristili imigranti iz Avganistana, Irana, Pakistana i Indije, kao i redovni korisnici heroina.

Droga šiša se može naći isključivo u Grčkoj. Činjenica da je napravljena od sastojaka baterije akumulatora čini ovu drogu posebno čudnom. Jedna od posledica je i povećana seksualnost, i delom je odgovorna za povećanu stopu zaraženih HIV-om jer neki korisnici drogu ubrizgavaju.

Korisnici ove opasne droge kažu da ih celo telo boli ukoliko ne uzmu potrebnu dozu. Zbog agresivnog dejstva, može da se desi da nekog ubiju, a da toga ne budu svesni. Šiša može da ima dejstvo na korisnika i do 24 časa od prvog uzdisanja. U tom periodu oni se agresivno ponašaju, i prave nerede u centru Atine zbog čega je atmosfera na ulicama napeta.

Šiša razara i ubija ljude lagano, a zbog njene niske cene nije isključeno da će se uskoro pojaviti i u zemljama Evropske Unije, pa i u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.12.2014. 23:01
Ameri i Britanci nemaju veze sa proizvodnjom opijuma, ali imaju sa distribucijom i profitom. Ameri su usli u Afganistan tacno one godine kad su talibani oborili proizvodnju na 10% u odnosu na prethodnu godinu. Vec naredne godine proizvodnja je vracena na pocetni nivo a zatim i uvecana za 20-tak procenata. Vlade vode rat protiv narkotika i u isto vreme drze poluge trgovine istim. Kao policija koja se juri sa svojim najboljim prijateljima kriminalcima. To je igra koja i jednima i drugima omogucava lagodan zivot, koji se placa tako sto tu i tamo neko "padne" za medije i javnost.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online