Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 24.01.2015.
09:50
Beta A

Da li će Obamina politika prema Kubi imati uspeha?

Pomoćnica državnog sekretara SAD Roberta Džejkobson izjavila je danas da posle dvodnevnih razgovora na Kubi o obnavljanju diplomatskih odnosa SAD i Kube ne može reći da li će nova američka politika prema ostrvskoj zemlji ostvariti cilj podsticanja reformi na dobrobit kubanskog naroda.

Beta/AP
Kuba tvrd oruah: Napredak postoji, ali pregovori su, ipak, tek počeli...

Najviša američka zvaničnica koja je posetila Kubu posle više od tri decenije rekla je da posle razgovora nema jasnu ideju da li nova politika predsednika Baraka Oabma ima dobre izglede za uspeh.

Obamina administracija uoči razgovora je saopštila da je cilj njene politike prema Kubi i dalje isti - stvaranje većih sloboda za Kubance. Kubanski zvaničnici su tokom pregovora u Havani rekli da SAD treba da odustanu od nade da iskoriste bolje odnose za pokretanje promena na Kubi.

- Teško je reći kako će tačno ovo ići. Mislimo da treba da donesmo odluke u našem interesu i da te odluke treba da daju veću moć kubanskom narodu, ali ocena da li će to uspeti tek treba da se donese - rekla je Džejkobson novinarima.

I predstavnici SAD i Kube su rekli da je tokom razgovora koji su počeli u sredu ostvaren napredak o obnavljanju diplomatskih odnosa, ali se zasad ne zna da li bi pitanje ljudskih prava, koje je ranije onemogućavalo bolje odnose dve zemlje, mogli ugroziti diplomatski proces.

- Kuba nikada nije reagovala na pritisak - rekla je novinarima Hosefina Vidal, šefica u odeljenju za SAD kubanskog ministarstva spoljnih poslova.

Pored pitanja ljudskih prava, Kuba je iznela primedbe i na druge smetnje u odnosima dve zemlje. Vidal je tražila da Kuba bude skinuta s američke liste država sponzora terorizma, ali je pohvalila Obamu zbog popuštanja američkog trgovinskog embarga i tražila od Kongresa da ga potpuno ukine.

- Bio je to prvi sastanak. Ovo je proces - rekla je Vidal i dodala da će u narednim sedmicama SAD i Kuba organizovati drugu rundu razgovora.

POVEZANE VESTI

Subota 24.01.2015. 11:08
Kako je odvratna ova zastava levo. Zvezdice simbolizuju nad koliko drzava u svetu su izvrsili genocid, a crvene linije simbolizuju reke krvi nad neduznim narodima sirom sveta.Olicenje satanizma! Ne slucajno u americkom senatu stoje simboli fašsizma, da da oni isti simboli "Fašsizma- Fascista-Fascia " koji je Musolini sa njegovom fašsistickom partijom stavili za svoje simbole."Fascia je koriscena od stranu Rimljana. Ameri fascinirani "dominacijom nad ostalim narodima" glume nekakvu imperiju -rimsku.
Subota 24.01.2015. 14:10
Amerika nema prijatelji, ima samo vazali . Ako ne radis kako oni kazu bices bombardovan. U ime demokratije :)
Subota 24.01.2015. 10:02
SAD je olicenje uspeha !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online