Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 30.01.2015.
12:16
N. Jokić - Vesti A

Brisel besan zbog Ciprasa

Novi premijer Grčke Aleksis Cipras suprotstavio se saopštenju Evropskog saveta u kome se preti novim sankcijama i oštro kritikuje Rusija u ime svih država EU, a da pri tom niko Atinu ništa nije pitao. Protest Atine jasna je poruka Briselu da iako nije oduševljen izborom grčkih građana mora ozbiljno da uzme novu levičarsku vladu.

Beta/AP
Već trn u oku Zapadu: Premijer Aleksis Cipras i ministar finansija Janis Varoufakis

Da više ništa neće biti kao ranije govori i činjenica da je sada i Kipar saopštio da se ne slaže sa saopštenjem Mogerinijeve protiv Rusije i da ni Nikoziju, kao ni Atinu niko nije ništa pitao. Viktorijas Papadopulos, portparol kiparske vlade izjavio je da je saopštenje bilo poslato u Nikoziju u poslednjem času i da je vlada imala samo tri sata da da svoje mišljenje što je veoma kratak rok.

Iz Brisela je stiglo objašnjenje da je saopštenje sastavljeno na osnovu stavova oko kojih su se sve države EU složile 18. decembra na samitu u Briselu. Siriza tada nije bila na vlasti, a to što se vlada u Atini promenila začudo izgleda nije interesovalo briselsku birokratiju. Poruka Brisela u sažetom obliku glasila je: Ako niste izričito rekli da se ne slažete, smatra se da se slažete.

"Boljševik" iz Atine

Samom Aleksisu Ciprasu pripisuju se lažne izjave tipa "spreman sam da prolijem krv" kako bi se nametnula slika boljševika koji sedi u Atini. Ne slučajno, najvažnije od svega je da srednja klasa u zemljama EU, ona koja najviše nosi teret krize, ne stekne simpatije prema novom grčkom premijeru. Umesto simpatija treba joj nametnuti strah od "crvenih" koji konfiskuju i nacionalizuju imanja.

Nameće se pitanje da li ovako važna saopštenja u Briselu po automatizmu izdaju i sastavljaju sekretarice u Evropskom savetu ili je zanemarivanje onih koji se ne slažu - bilo namerno i predstavlja politički čin.

Protest iz Atine mnogi zapadni mediji, uglavnom u rukama krupnih medijskih grupa i korporacija, videli su kao prvi znak ozbiljnog političkog razmimoilaženja između EU i ostatka Atine pripisujući Ciprasu da buduću ulogu neke vrste ruskog "Trojanskog konja" u Evropskoj uniji.

Briga je velika: kako će, posle dolazaka levice na vlast u Atini, EU nastaviti da vodi svoju spoljnu politiku u funkciji interesa SAD i NATO i industrije naoružanja?

"U martu će za donošenje novih sankcija protiv Rusije biti potrebna saglasnost Grčke", zabrinuto je konstatovao na primer nemački "Frankfurter Rundšau" čija je ideja da EU treba da osudi grčku koaliciju koja je u nedelju preuzela vlast u Atini.

Aleksis Cipras, jasno je od početka, ne čita međunarodne događaje kroz iste naočare kao njegov prethodnik. Kriza u Ukrajini za njega je daleko složenija nego što to Brisel tvrdi. Umešanost i odgovornost SAD i američkih korporacija za rat u ovoj zemlji je evidentna.

Sve to znači da će novi ministar spoljnih poslova Nikos Kocias predstavljati pretnju jednoglasju u Briselu zbog prava svake države da upotrebi veto prilikom donošenja odluka. Štaviše, možda čak ohrabriti i druge šefove diplomatija da ga slede. Ova "briga" nije bez osnove jer su privrede brojnih članica EU, uključujući i Nemačku, teško pogođene zbog sankcija protiv Rusije.

Na pitanje da li će Grčka upotrebljavati veto novi šef grčke diplomatije Kocias rekao je juče samo da će "grčki stav biti demokratski". Mnogi se sada sećaju da je Cipras, u vreme kada je bio kandidat za predsedništvo u Evropskoj komisiji, izjavio da Ukrajina treba da bude most između Rusije i Zapada i osudio ukrajinsku vladu u kojoj sede i neki neonacisti.

Zabrinut i Vašington

Novom politikom Grčke zabrinut je i Vašington jer je izvesno da EU više neće moći tako glatko, kao do sada, da sledi američku spoljnu politiku, pogotovu ovu u Ukrajini. "Ta politika ne vodi računa o evropskim interesima, ni o interesima evropskih poljoprivrednika" , kaže grčki evro-poslanik Dimitris Papadimulis.

S druge strane, lider desne i nacionalistički orijentisane Nezavisne stranke Grčke Panos Kamenos koji je u koalicionoj vladi sa Ciprasovom Sirizom izjavio je: "NVO sa zapada, uz podršku nemačke i fondacija kao što je ona Klintonova, izazvale su krizu u Ukrajini, gde je legalna vlada svrgnuta državnim udarom".

U grčkoj vladajućoj koaliciji postoji jedinstvo oko Ukrajine i to će jako zakomplikovati život EU, NATO-u i SAD. Zbog toga je propagandni rat protiv Ciprasovog "lika i dela" već počeo. Njegova stranka Siriza naziva se sistematski "ekstremnom levicom" iako je njen program identičan programu recimo francuskih socijalista 1981. godine. U međuvremenu socijalisti su u svim zemljama postali socijaldemokrate i podržavaju neoliberalni model "tržišta koje se samo organizuje" zapisan u ustavu EU kao "sveto pravilo".

POVEZANE VESTI

Petak 30.01.2015. 14:38
Nije mi jasno zasto su "Vesti" unazadjenje, predpostavljam da ih svaki dan cita sve manje ljudi, bar sto se internet izdanja tice. Jedino objasnjenje za upropascivanje inernet portala "Vesti" je potpuni prelazak na okupatorsku proamericku stranu koja finansira objavljivanje lazi i prikrivanje istine. Koliko para ili bolje receno miliona je neko dobio da bi zabranio patriotsko komentarisanje na vestima. Kako je moguce da "vesti" koje su se dicile slobodom govora odjednom zabranjuju u svojim komentarima da se na bilo koji nacin kritikuju nasi najveci neprijatelji kao sto su hrvati i domaci izdaj nici. Cak je zabranjeno spomenuti rec izda - jnici. Da li je rec (citaj spojeno) izda jnici zabranjena u americkim portalima? O kakvoj demokratiji i slobodi govora gospodo iz "vesti" vi pricate. Zar vas nije sramota sto nemo gledate unistavanje vec unistene drzave i vec unistenog naroda? Zar vi stvarno mislite da niko ne primecuje vasu podlost i necasnost. Zar vi stvarno mislite da su kukavicluk, laz i pohlepa vrline? Ja vas ne mrzim ali mi je zao sto ste se tako srozali, zao mi je i nejasno da je Srbija spala na ovakav nivo gde vise nema slobodarskog duha koji je nekad oslikavao nas mentalitet i nasu velicinu. Zao mi je naroda ali vama ocigledno nije. Vi ste se prilagodili djavolu ali nemojte posle traziti oprostaj, posle ce biti kasno, vec je kasno. Neka vam je Bog u pomoci.
Petak 30.01.2015. 15:32
Volim ovog Grka što im je zatego ionako zategnute nerve.Sad će popucati.
Petak 30.01.2015. 21:27
Izgleda da se blizi kraj americkoj propagandi i kontroli u evrovi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online