Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.02.2015.
09:29
B. Božin - Vesti A

Remilitarizacija nemačke diplomatije (3): NATO je dobar, ostali su loši

Strategijom opravdanog rata na Kosovu i uspelom transformacijom NATO-a od odbrambene u intervencionističku alijansu, postavljen je pravac za 21. vek. Za NATO je nemačka javnost bila presudna, pošto je zemlja sinonim za "prave" istorijske pouke.

A. Čukić
Posle 1999. godine akcija NATO-a izvan njegovih granica niko nije dovodio u pitanje

Uz to je uvek bilo sugerisano da su se saveznici u Drugom svetskom ratu borili protiv holokausta, a ne radi sopstvenih interesa. Pri tom je zaboravljeno da oni nijednom nisu bombardovali pruge koje su vodile do Aušvica, iako su to neprekidno zahtevale mnogobrojne jevrejske organizacije, a od 1944. godine su imali dovoljno saznanja o logorima smrti i konkretne mogućnosti da deluju.

"Od jula 1944. godine saveznici su znali i lokaciju i svrhu Aušvica, uključujući način na koji su Jevreji, deportovani u logor iz cele Evrope i ubijani u gasnim komorama", piše Martin Gilbert.

Otvorena vrata

Akcije NATO-a izvan njegovih granica, kao i Bundesvera izvan Nemačke, od 1999. godine više niko nije ozbiljno dovodio u pitanje.

Englezi čuvali pilote

Dok su u Engleskoj Čerčilovi planovi da se bombardovanjem unište prilazni putevi logoru odbačeni uz obrazloženje da bi time bili ugroženi životi britanskih pilota, iste te godine su saveznički dobrovoljci leteli iznad oblasti u kojoj se nalazi Aušvic kao podrška poljskim ustanicima. Američki bombarderi su redovno preletali ovu zonu između avgusta i septembra 1944. godine, više puta su je fotografisali, a nekoliko puta čak bacili i po koju usamljenu bombu.

Da li je, dakle, pri pokušaju da se na Kosovu spreči "novi Aušvic", upravo osećanje krivice zbog neuspeha u sprečavanju Hitlerove politike istrebljenja igralo neku ulogu? Ili su se iza toga manifestovali prevashodno politički i ekonomski interesi, koje je trebalo zamaskirati navodno etičkim razlozima?

Naknadno redukovanje različitih motiva i interesa antihitlerovske koalicije samo na borbu protiv fašizma i genocida ostalo je i 1999. godine kao legitimna strategija NATO-a da se predstavlja kao "dobar", jer je tadašnje "loše" bilo jednostavno identifikovati.

Kosovo i nacizam

Doživljavanje građanskog rata na Kosovu kroz parametre nacističkih zločina, kao i izjednačavanje antihitlerovske koalicije sa saveznicima iz 1999. godine onemogućavalo je postavljanje kritičkih pitanja, a da se ne bude moralno diskreditovan.

Remilitarizacija nemačke diplomatije:

1. Bundesver spreman za nove ratove

2. Holokaust retorika Fišera i Šredera

Pozivanje na holokaust služilo je kao pokriće za napade, kao i za prikrivanje interesa koji su ležali iza njih. Istorijski gledano je relativno lako razlikovati masakre počinjene u kriznim i ratnim oblastima sa jedne i genocida koji je počinila nacistička Nemačka, sa druge strane. Zbog čega onda protivnici NATO politike 1999. godine nisu uspeli da se probiju sa svojim argumentima?

Objašnjenje leži u tome, da su zagovornici vojne intervencije na vreme odneli važnu taktičku pobedu: Njima je, naime, uspelo da pitanje Kosova sa polja činjenica prevedu na nivo ideologije, u pravcu u kome su ih sledili gotovo svi protivnici rata, a da pritom nisu postali svesni klopke u koju su upali.

 

 

Sutra - Remilitarizacija nemačke diplomatije (4): Pacifisti uhvaćeni u Aušvic-zamku

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online