Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 09.02.2015.
11:23
Beta A

Cipras brani narod, udario prvo po poslanicima i nemačkim nacistima

Pred poslanicima Skupštine Grčke, među kojima je bio i američki profesor ekonomije Džejms Galbrajt, blizak vladajućoj stranki levice, novi premijer Grčke je u nedelju uveče predstavio svoj program, ističući da će poštovati sva predizborna obećanja.

Beta/AP/T. S.
Premijer pred poslanicima Skupštine Grčke: Aleksis Cipras

Aleksis Cipras je naglasio da će Vlada postići održiv sporazum sa stranim poveriocima grčke države, ali je izneo, kao "prvi prioritet, ishranu, stanovanje, zdravstvenu zaštitu i struju za najslabije".

Penzioni sistem

U penzionom sistemu neće doći do podizanja starosne granice za penzionisanje, niti će biti smanjenja porodičnih penzija. Oni čije su penzije manje od 700 evra će ponovo početi da dobijaju dodatnu, 13. godišnju penziju, od decembra 2015. godine. Cipras je najavio i "pristup zdravstvenoj zaštiti za sve".

Najavio je smanjenje "vojske savetnika" i osoblja u Kabinetu predsednika Vlade, prodaju državnih automobila i jednog od tri mala vladina aviona, a uz saglasnost Skupštine najavio ukidanje prava poslanika na automobile. Najavio je i smanjenje rashoda i povlastica ministarstava, kao i kontrolu javnih nabavki.

Uz "ponovno fomiranje, od nule" državne RTV ERT, ukinute juna 2013. godine radi štednje, najavio je promenu naziva i strukture Nacionalne obaveštajne službe (EYP) koja će se zvati "Služba nacionalnog suvereniteta", a biće odgovorna za spoljnu bezbednost Grčke.

Cipras je obećao državljanstvo svoj deci koja su rođena i odrasla u Grčkoj.

Najavio je novu skalu poreza na prihod građana, tako što se porez neće plaćati na godišnje prihode do 12.000 evra, najavio je ukidanje vanredne godišnje takse na kuće i stanove i njenu zamenu ponovnim uvođenjem ranije ukinutog "poreza na imovinu velike vrednosti".

Novina je i ponuda otplate u 100 rata dugova građana nastalih kašnjenjem u plaćanju poreza i doprinosa fondovima.

Premijer je obećao vraćanje na snagu ukinutih kolektivnih ugovora, zaštitu zaposlenih od masovnog otpuštanja, ponovno uvođenje arbitraže za radne sporove, nediskriminisanje mladih pri obračunu plata.

Uz stav da se mora postići dogovor s partnerima o državnom dugu, Cipras je rekao da "neće biti rasprodaje mreža (telefonije, vodovoda i elektrodistribucije), infrastrukture ili prirodnih bogatstava zemlje".

Zabranjuje se prodaja na aukciji stanova i kuća u kojima stanuju dužnici banaka, a zabranjuje se i prenošenje hipoteke s jednog popverioca na drugog bez saglasnosti dužnika.

U prosveti je najavio ukidanje centralizacije i promenu institucionalnog okvira sva tri nivoa obrazovanja i to "bez iznenađenja", uz dijalog i postupnost promena u naredne četiri godine.

Plate

Cipras je najvio povećanje minimalne plate na 750 evra, ali postepeno, do 2016. godine, za šta će, što je novo, tražiti saglasnost spoljnih partnera - poverilaca Grčke.

Novi premijer je najavio i da će zahtevati da Nemačka vrati prinudni zajam uzet od Grčke tokom okupacije u Drugom svetskom ratu, a tražiće i da Nemačka isplati Grčkoj obeštećenje za ratnu štetu.

Govoreći o tome kako će njegova vlada raditi, Cipras je rekao: "Nećemo pregovarati o našoj istoriji, ponosu i dostojanstvu ovog naroda. Sprovešćemo svaku reč Ustava ove zemlje, služićemo kako je utvrđeno Ustavom, ostvarujući snove i žrtve grčkog naroda".

- Ja vas pozivam da date glas poverenja ovoj vladi socijalnog spasa, da bismo se borili za otadžbinu, za buduće generacije, da bi naš narod ponovo stekao izgubljeno dostojanstvo. Ovu bitku ćemo voditi zajedno - rekao je Cipras na kraju govora poslanicima Skpuštine Grčke.

Rasprava o programu Vlade počinje u ponedeljak pre podne, a završiće se u utorak u ponoć javnim glasanjem 300 poslanika, uz prozivanje.

Čitanju programa Vlade prisustvovao je američki profesor ekonomije Džejms Galbrajt, sin Džona Keneta Galbrajta, jednog od vodećih američkih kejnzijanskih ekonomskih teoretičara.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.02.2015. 12:05
Cipras je obećao državljanstvo svoj deci koja su rođena i odrasla u Grčkoj. Ovo mu je kardinalna greška, to u praksi znači da će mnogi Albanci dobiti državljanstvo Grčke i postati državljani EU.. glupo, vrlo glupo...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online